Zupa czosnkowa z ziołowym grzankami

Zupa czosnkowa z ziołowym grzankami
Zdjęcie - Zupa czosnkowa z ziołowym grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa czosnkowa z ziołowym grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa czosnkowa z ziołowym grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 130 g czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 60 g pietruszki
  • 120 g selera
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 prostokątny serek topiony
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 kromki chleba tostowego
na sos:
  • ½ szklanki listków natki pietruszki
  • ½ szklanki listków świeżej bazylii
  • ¼ szklanki oleju Kujawski z bazylią
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie

Czosnek kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim czosnek, aż uzyska złotawy kolor.


Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy serek topiony, pokrojone warzywa i przesmażony czosnek. Wszystko gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, około 20 min. Zupę blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.


Składniki sosu ziołowego blendujemy. Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chleb tostowy, dodajemy ziołowy sos i podsmażamy na średnim ogniu. Chleb raz na jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Gorącą zupę posypujemy grzankami i od razu podajemy, żeby grzanki nie rozmiękły.


Porada:

Przypalony czosnek nabiera gorzkawego posmaku, dlatego przy jego podsmażaniu temperatura na patelni nie powinna być zbyt wysoka.



Przepis pochodzi z kulinarneprzygodygatity.blogspot.com

Kategorie przepisów