Zupa cebulowa. Bo tak. I przypomnienie o konkursie

choróbsko dziesiątkuje znajomych, rodzinę, sąsiadów.
moje męża zmiotło z powierzchni ziemi.
z małego Bąbelka pozostała kupka chodzącego i pojękującego nieszczęścia.

serce ściska.

kto w takich chwilach myśli o gotowaniu? a jeść trzeba.
no to siup: prosta, błyskawiczna, o trzech składnikach zupa.
rozgrzewa, jak domowy rosół.

a przy tym jest wyrafinowana, więc bez cienia wątpliwości serwuję ją na romantyczną kolację, czy uroczysty obiad.

jeśli jeszcze dodam, że cena przebija prostotę, to to będzie absolutny fenomen. o ile specjalnie nie kupowaliście wina*.

a mowa o francuskiej zupie cebulowej.

*kiedy zostaje mi wino, zamrażam go w pojemnikach na lód i dodaję do potraw kiedy i tyle, ile mi potrzeba.

Zdjęcie - zupa cebulowa. bo tak. i przypomnienie o KONKURSIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

zupa cebulowa

s k ł a d n i k i:

- 500 g cebuli
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- 1/2 szkl. białego wytrawnego (lub ewentualnie półwytrawnego) wina
- 1/2 l bulionu domowego (najszybciej będzie, jeśli bulion w większej ilości przygotujemy wcześniej i zamrozimy go w porcjach na zupę)
- sól, pieprz

+ kromki bagietki (lub innej białej bułki) pokrojone w małą kostkę.

w y k o n a n i e:

- cebulę obrać i posiekać na półplasterki.
- masło i oliwę roztopić w szerokim garnku. cebulę podsmażać aż się mocno zarumieni (ale nie spali!) na średnim ogniu.
- dodać wino, zwiękrzyć płomień, zeskrobywać w czasie gotowania przyrumienienia.
- po kilku minutach dodać wrzący bulion i na małym ogniu gotować 1/2 h pod przykryciem, aż cebula będzie całkiem ugotowana.
- doprawić solą i pieprzem.
- całość zmiksować na gładki krem.
- podawać z grzankami* i/lub keksem zimnej śmietany

* kilka kromek bagietki (bądź innej bułki) pokroić w kosteczkę przyrumienić na suche patelni, by powstały grzanki. Zdjęcie - zupa cebulowa. bo tak. i przypomnienie o KONKURSIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - zupa cebulowa. bo tak. i przypomnienie o KONKURSIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - zupa cebulowa. bo tak. i przypomnienie o KONKURSIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - zupa cebulowa. bo tak. i przypomnienie o KONKURSIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - zupa cebulowa. bo tak. i przypomnienie o KONKURSIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - zupa cebulowa. bo tak. i przypomnienie o KONKURSIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przypominam o wciąż trwającym KONKURSIE! czekają wspaniałe syropy barmańskie do kawy i deserów! po szczegóły zapraszam tutaj.

Przepisy z tych kategorii

Francuska zupa cebulowa z szampanem
2

Francuska zupa cebulowa z szam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Francuska zupa cebulowa zapiekana pod ciastem
1

Francuska zupa cebulowa zapiek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Serowa tarta z pomidorami

Serowa tarta z pomidorami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa serowo – cebulowa
2

Zupa serowo – cebulowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka „nicejska” z łososiem i bobem
1

Sałatka „nicejska” z łososiem…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta z kurczakiem curry, papryką, szpinakiem i kukurydzą
1

Tarta z kurczakiem curry, papr…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Prowansalska soupe au pistou

Prowansalska soupe au pistou

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Prosta tarta z truskawkami

Prosta tarta z truskawkami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Galette z czekoladą i truskawkami

Galette z czekoladą i truskawk…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Chleb Fendu

Chleb Fendu

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Brioszka – francuska bułka maślana

Brioszka – francuska buł…

food² food²
Food Square

Prowansalskie faszerowane bakłażany

Prowansalskie faszerowane bakł…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena