Zrazy wieprzowe z kapustą włoską

Zrazy wieprzowe z kapustą włoską
Zdjęcie - Zrazy wieprzowe z kapustą włoską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zrazy wieprzowe z kapustą włoską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zrazy wieprzowe z kapustą włoską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zrazy wieprzowe z kapustą włoską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zrazy wieprzowe z kapustą włoską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zrazy wieprzowe z kapustą włoską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 600 g szynki wieprzowej
  • 250 g kapusty włoskiej
  • 100 g szynki dojrzewającej np parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli
  • 50 g mąki pszennej
  • 75 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Mięso kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa.


W szerokim garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i blanszujemy liście kapusty włoskiej przez 2-3 minuty, aż lekko zwiotczeją. Odsączamy z wody.


Rozbite mięso oprószamy pieprzem i lekko solą. Układamy po 1-2 plastry szynki i po liściu kapusty. Zawijamy ściśle i spinamy wykałaczką lub związujemy nicią.


Roladki obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor na Oliwierze.


Obsmażone zrazy przekładamy na talerz, a w garnku podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, podlewamy całość szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia.


Roladki wkładamy do gotującego się sosu i dusimy pod przykryciem około 45 minut lub do momentu aż mięso będzie miękkie.


W razie konieczności uzupełniamy płyny.


Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kategorie przepisów