Żółta marynowana rzodkiew po koreańsku (Korean yellow marinated radish)
żółta marynowana rzodkiew po koreańsku
Żółta marynowana rzodkiew po koreańsku to niezastąpiony składnik rolek kimbab, kulek ryżowych a pokrojona w plastry świetnie sprawdza się jako przystawka, także do polskiego obiadu :-) Przygotowanie jej w domu jest proste i tanie! Przepis znajduje się w książce: "Pierogi z kimchi" Wiolety Błazuckiej, polecam!
Składniki:
- 2 białe rzodkwie
- 300 ml wody
- 300 ml octu ryżowego
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liścia laurowe
Wykonanie:
Rzodkiew obrać, umyć i pokroić. Możemy pokroić ją wzdłuż, w paski o długości 1 centymetra, tak żeby idealnie pasowały do rolek kimbab lub w plastry o grubości około 3 milimetrów - wtedy świetnie sprawdzi się jako przystawka do wszystkich koreańskich potraw lub do polskiego obiadu.
Do garnka wlać wodę i ocet, wsypać cukier, sól i kurkumę. Dodać kulki ziela angielskiego i liście laurowe. Całość dokładnie wymieszać. Następnie do zalewy dodać pokrojoną rzodkiew i doprowadzić zawartość garnka do wrzenia. Wyłączyć ogień i pozostawić do ostygnięcia.
Rzodkiew przełożyć do pojemnika ceramicznego lub do słoika, przykryć zalewą, dzięki czemu dłużej zachowa świeżość. Przystawka dobrze smakuje już 24 godziny po przygotowaniu. Rzodkiew możemy przechowywać nawet do miesiąca w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
żółta marynowana rzodkiew po koreańsku
Smacznego!
ŻÓŁTA MARYNOWANA RZODKIEW PO KOREAŃSKUŻÓŁTA MARYNOWANA RZODKIEW PO KOREAŃSKU