Ziołowa tarta ze szpinakiem i łososiem

Ziołowa tarta ze szpinakiem i łososiem

Zdjęcie - Ziołowa tarta ze szpinakiem i łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ziołowa tarta z sosem szpinakowym i łososiem – to pyszny i prosty obiad albo syta kolacja Dużo smaku nadaje tu Kujawski olej z ziołami, który jest niezwykle aromatyczny. Jest idealnym dodatkiem do naszej tarty: nadaje smak i zapach ziół, a ciastou elastyczność!

Świetnie sprawdzi się też w sezonie grillowym jako pyszny dodatek do sałatek czy marynat.

Składniki na ziołową tartę ze szpinakiem i łososiem:

Ciasto:

  • ✔️180 g mąki
  • ✔️40 g oleju Kujawskiego z ziołami wariant “Pomidor, czosnek, bazylia”
  • ✔️1 jajko
  • ✔️30 g jogurtu naturalnego
  • ✔️pół łyżeczki soli

Nadzienie do ziołowej tarty:

  • ✔️100 g liści szpinaku
  • ✔️100 g sera feta
  • ✔️1 jajko
  • ✔️2 ząbki czosnku
  • ✔️sól i pieprz do smaku
  • ✔️100 g wędzonego łososia
  • ✔️ 30-40 g sera z niebieską pleśnią

Zdjęcie - Ziołowa tarta ze szpinakiem i łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przygotowanie ziołowej tarty ze szpinakiem i łososiem:

Składniki na tartę zagniatamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

W tym czasie do miski wkładamy składniki na nadzienie i blendujemy.

Schłodzone ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy. Na rozwałkowane ciasto przekładamy nadzienie, zostawiając po ok. 2-3 cm wolnego brzegu ciasta. Na wierzch wykładamy wędzonego łososia i ser z niebieską pleśnią. Brzegi ciasta zawijamy jak na nagraniu.

Ziołową tartę ze szpinakiem i łososiem wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 25-40 minut w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem.

 

Czas przygotowania: 2 godz.
Liczba porcji: 4
Stopięń trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów