Ziołowa tarta ze szpinakiem i łososiem

Ziołowa tarta z sosem szpinakowym i łososiem – to pyszny i prosty obiad albo syta kolacja Dużo smaku nadaje tu Kujawski olej z ziołami, który jest niezwykle aromatyczny. Jest idealnym dodatkiem do naszej tarty: nadaje smak i zapach ziół, a ciastou elastyczność!
Świetnie sprawdzi się też w sezonie grillowym jako pyszny dodatek do sałatek czy marynat.
Składniki na ziołową tartę ze szpinakiem i łososiem:
Ciasto:
- ✔️180 g mąki
- ✔️40 g oleju Kujawskiego z ziołami wariant “Pomidor, czosnek, bazylia”
- ✔️1 jajko
- ✔️30 g jogurtu naturalnego
- ✔️pół łyżeczki soli
Nadzienie do ziołowej tarty:
- ✔️100 g liści szpinaku
- ✔️100 g sera feta
- ✔️1 jajko
- ✔️2 ząbki czosnku
- ✔️sól i pieprz do smaku
- ✔️100 g wędzonego łososia
- ✔️ 30-40 g sera z niebieską pleśnią
Przygotowanie ziołowej tarty ze szpinakiem i łososiem:
Składniki na tartę zagniatamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie do miski wkładamy składniki na nadzienie i blendujemy.
Schłodzone ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy. Na rozwałkowane ciasto przekładamy nadzienie, zostawiając po ok. 2-3 cm wolnego brzegu ciasta. Na wierzch wykładamy wędzonego łososia i ser z niebieską pleśnią. Brzegi ciasta zawijamy jak na nagraniu.
Ziołową tartę ze szpinakiem i łososiem wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 25-40 minut w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem.
Czas przygotowania: 2 godz.
Liczba porcji: 4
Stopięń trudności: średnio trudne