Ziemniaki zapiekane z serem cheddar
Do tego przepisu, najlepsze będą młode, polskie ziemniaki. Ziemniaki gotujemy, wydrążamy, napełniamy farszem i zapiekamy. Jeżeli ugotujesz ziemniaki dzień wcześniej, będzie z górki 😀
Ziemniaki zapiekane z serem, podawaj z sezonową surówką, lub z kefirem. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu 🙂
Składniki na ziemniaki zapiekane z serem cheddar- 5 większych młodych ziemniaków
- 1 cebula
- kilka plasterków dobrego, wędzonego boczku
- 80 – 90 g. sera cheddar
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 2 pełne łyżki świeżo posiekanej pietruszki, koperku lub szczypiorku
Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, nie obieraj. Ugotuj w całości w wodzie, z dodatkiem soli. Ziemniaki powinny być miękkie, ale nie rozgotowanie. Gotowe ziemniaki wyciąg z wody, i odłóż do lekkiego schłodzenia.
Zetnij cienką, górną część ziemniaków. Łyżeczką wydrąż środek ziemniaków, zostawiając około 1 cm po bokach. Wydrążony miąższ ziemniaków, odłóż do miseczki i rozgnieć widelcem.
Na rozgrzaną patelnię, daj boczek pokrojony na małe kawałki, dodaj drobno pokrojoną cebulę. Kiedy boczek się stopi, a cebula zarumieni, dorzuć całość do miseczki z ziemniakami.
Dodaj również drobno starty ser cheddar i zioła, całość pomieszaj. Masę dopraw do smaku wg. uznania, ja dodałam pieprz. Farszem napełnij ziemniaki.
Żaroodporną foremkę, posmaruj olejem, ziemniaki daj do foremki. Całość zapiekaj, około 30 minut w temp. 190 stopni. Gotowe ziemniaki posyp ziołami. Podawaj z sezonową surówką, lub po prostu z kefirem, maślanką. Pycha !!!
Smacznego 🙂