Ziemniaki zapiekane z masłem czosnkowym

Ziemniaki zapiekane z masłem czosnkowym

Ziemniaki zapiekane z masłem czosnkowym, to miła odmiana po nudnych ziemniakach gotowanych. Najpierw krótko obgotowuję ziemniaki w mundurkach, a następnie zapiekam. Tak przygotowane ziemniaki, mają ciekawy smak i są bardziej aromatyczne.

Dodatek masła i przypraw, zdecydowanie dodaje potrawie atrakcyjności ?

Zdjęcie - Ziemniaki zapiekane z masłem czosnkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 8 mniejszych ziemniaków
  • 4 łyżeczki miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy

Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Daj do garnka, dolej zimnej wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj, od momentu zagotowania 10 minut.

Piekarnik nastaw na 200 stopni.

Ziemniaki dokładnie odcedź i głęboko natnij wzdłuż i wszerz, uważając, żeby nie przeciąć ziemniaków.

Na dnie naczynia do zapiekania, rozprowadź oliwę i wygodnie ułóż ziemniaki ? Całość daj do piekarnika.

Czosnek przeciśnij przez praskę, liście bazylii drobno posiekaj. Do masła dodaj czosnek, bazylię i sporą szczyptę pieprzu, wszystko starannie wymieszaj.

Ziemniaki zapiekaj około 30 minut.

Kilka minut, przed końcem pieczenia, na każdy ziemniak nałóż małą porcję ziołowego masła.

Czas pieczenia ziemniaków, może ulegać wahaniom, w zależności od gatunku i wielkości ziemniaków.

Smacznego ?

Zdjęcie - Ziemniaki zapiekane z masłem czosnkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziemniaki zapiekane z masłem czosnkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów