Ziemniaki zapiekane w śmietanie
Ah, co to była za uczta. Prawdziwie letni obiad – kalafior z wody, pomidory z cebulą, jajo sadzone i prawdziwy sztos – ziemniaki zapiekane w śmietanie z warstwą ciągnącego się sera.
Taką zapiekankę ziemniaczaną możecie przygotować sobie jako samodzielne danie, bądź jako dodatek do obiadu właśnie. Niezależnie od Waszego wyboru, zapewne i tak będziecie mieć ich za mało ?
Są rewelacyjne!
- około 1,2-1,5 kg młodych ziemniaków
- 450-500 ml śmietanki 30%
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-1,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków Potato Allrounder Just Spices
- sól, pieprz
- około 200 g żółtego sera (u mnie gouda)
- szczypiorek
Ziemniaki obieramy, obgotowujemy przez około 8-10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.
Zimne ziemniaki kroimy na plasterki. Rozkładamy w naczyniu żaroodpornym (u mnie wyszły po 3 warstwy).
Śmietankę łączymy z przyprawą do ziemniaków oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprowadzamy do wrzenia. Gorącą śmietaną zalewamy ziemniaki.
Wierzch posypujemy tartym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.