Ziemniaki pieczone z sałatką z awokado

Ziemniaki pieczone z sałatką z awokado
Zdjęcie - Ziemniaki pieczone z sałatką z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziemniaki pieczone z sałatką z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziemniaki pieczone z sałatką z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziemniaki pieczone z sałatką z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • ½ szklanki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • sól gruboziarnista
  • 1 szklanka startego na drobnych oczkach sera żółtego
na sałatkę:
  • 2 sztuki dojrzałych awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 pomidory
  • ½ zielonego ogórka
  • ½ żółtej lub pomarańczowej papryki
  • kilka papryczek jalapeno (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 1-2 łyżki drobno posiekanych listków kolendry (można zastąpić miętą)
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie

Ziemniaki:

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C, zapiekać 20-25 minut.


Sałatka:

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Delikatnie wyjąć miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z limonki.


Czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli, wymieszać z olejem smakowym.


Pozostałe warzywa opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać, nałożyć do wydrążonych skórek awokado.


Porada:

Warto wykorzystać gatunek sera o zdecydowanym, wyrazistym smaku. Można też zamiast sera żółtego użyć dowolnego sera pleśniowego - polecam gorgonzolę.



Przepis pochodzi z cafebabilon.blogspot.com

Kategorie przepisów