Ziemniaki pieczone z sałatka z awokado
Czas wykonania: 85 minut
Liczba porcji: 12
Chyba każdy lubi pieczone ziemniaki. W niezwykle prosty sposób można wyczarować aromatyczne i pyszne danie. Dzisiaj proponuję Wam ziemniaczki z dodatkiem sera. Warto wykorzystać gatunek sera o zdecydowanym, wyrazistym smaku. Można też zamiast sera żółtego użyć dowolnego sera pleśniowego – polecam gorgonzolę.
Dodatek sałatki z awokado sprawia, że potrawa jest niezwykle wytworna i z pewnością będzie rewelacyjnym uzupełnieniem wielkanocnego stołu.
ZIEMNIAKI PIECZONE Z SAŁATKĄ Z AWOKADO - Laura
ZIEMNIAKI:
- 1 kg ziemniaków
- ½ szklanki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- sól gruboziarnista
- 1 szklanka startego na drobnych oczkach sera żółtego
Ułożyć na blaszce i piec 1 godzinę w temperaturze 180O C. Ziemniaki wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół i z każdej połówki wydrążyć ok. 2 łyżki miąższu.
Środek ziemniaka posmarować olejem, oprószyć solą i posypać startym serem.
Warto wykorzystać gatunek sera o zdecydowanym, wyrazistym smaku. Można też zamiast sera żółtego użyć dowolnego sera pleśniowego – polecam gorgonzolę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 O C, zapiekać 20-25 minut.
ZIEMNIAKI PIECZONE Z SAŁATKĄ Z AWOKADO - Laura
SAŁATKA Z AWOKADO:
- 2 sztuki dojrzałych awokado
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 pomidory
- ½ zielonego ogórka
- ½ żółtej lub pomarańczowej papryki
- kilka papryczek jalapeno (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 1-2 łyżki drobno posiekanych listków kolendry (można zastąpić miętą)
- sól, pieprz do smaku
Czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli, wymieszać z olejem smakowym.
Pozostałe warzywa opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać, nałożyć do wydrążonych skórek awokado.
Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny
przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: