Ziemniaki pieczone z sałatka z awokado

Ziemniaki pieczone z sałatka z awokado

Czas wykonania: 85 minut
Liczba porcji: 12

Chyba każdy lubi pieczone ziemniaki. W niezwykle prosty sposób można wyczarować aromatyczne i pyszne danie. Dzisiaj proponuję Wam ziemniaczki z dodatkiem sera. Warto wykorzystać gatunek sera o zdecydowanym, wyrazistym smaku. Można też zamiast sera żółtego użyć dowolnego sera pleśniowego – polecam gorgonzolę.
Dodatek sałatki z awokado sprawia, że potrawa jest niezwykle wytworna i z pewnością będzie rewelacyjnym uzupełnieniem wielkanocnego stołu.
Zdjęcie - ZIEMNIAKI PIECZONE Z SAŁATKĄ Z AWOKADO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami ZIEMNIAKI PIECZONE Z SAŁATKĄ Z AWOKADO - Laura ZIEMNIAKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • ½ szklanki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • sól gruboziarnista
  • 1 szklanka startego na drobnych oczkach sera żółtego
Ziemniaki dokładnie umyć, ponakłuwać, natrzeć olejem smakowym.
Ułożyć na blaszce i piec 1 godzinę w temperaturze 180O C. Ziemniaki wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół i z każdej połówki wydrążyć ok. 2 łyżki miąższu.
Środek ziemniaka posmarować olejem, oprószyć solą i posypać startym serem.
Warto wykorzystać gatunek sera o zdecydowanym, wyrazistym smaku. Można też zamiast sera żółtego użyć dowolnego sera pleśniowego – polecam gorgonzolę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 O C, zapiekać 20-25 minut.
Zdjęcie - ZIEMNIAKI PIECZONE Z SAŁATKĄ Z AWOKADO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami ZIEMNIAKI PIECZONE Z SAŁATKĄ Z AWOKADO - Laura
SAŁATKA Z AWOKADO:
  • 2 sztuki dojrzałych awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 pomidory
  • ½ zielonego ogórka
  • ½ żółtej lub pomarańczowej papryki
  • kilka papryczek jalapeno (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 1-2 łyżki drobno posiekanych listków kolendry (można zastąpić miętą)
  • sól, pieprz do smaku
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Delikatnie wyjąć miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z limonki.
Czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli, wymieszać z olejem smakowym.
Pozostałe warzywa opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać, nałożyć do wydrążonych skórek awokado.
Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny
przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.
Zdjęcie - ZIEMNIAKI PIECZONE Z SAŁATKĄ Z AWOKADO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów