Ziemniaki faszerowane podgrzybkami
Na grzybach byłam już ze 2 tygodnie temu. Teraz chorujemy zespołowo i rodzinnie. Czekasz na ten moment cały rok... 2 dni grzybobrania i zapasy porobione na kilka lat. Tak to lubię:-)
Składniki:
- kilka ziemniaków,
- 30 dkg świeżych podgrzybków,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki startego ulubionego sera,
- sól, pieprz,
- świeży koperek lub natka pietruszki,
- 1 łyżka masła + po kawałeczku na ziemniaki.
Przygotowanie:
Ziemniaki lekko obgotować w mundurkach. Wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki i obgotować około 20 minut w osolonej wodzie. Na maśle podsmażyć cebulkę do zeszklenia. Dodać obgotowane grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę dusić razem. Dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Przestudzić. Wbić jajko, i wsypać ser. Wszystko wymieszać. Ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć większość ziemniaka. Posolić i posypać pieprzem. Na dno łódeczki z ziemniaka dodać odrobinę masła, zapiec do zrumienienia w temp. 190 stop. C. Nadziewać farszem grzybowym i ponownie wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać do zrumienienia górnej warstwy. Podawać jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.