Ziemniaczane kotlety z kozim serem i karmelizowaną cebulą
Gdy zostaną Ci z obiadu ziemniaki, nic się nie martw. O rety! Przecież można z nich zrobić przepyszne ziemniaczane kotlety.
Dostałam zaproszenie na wieś by zapoznać się z kozami. Pomyślałam – raz kozie śmierć spróbuję wydoić kozę. I gdyby kózka nie skakała, toby koziego mleka na ser nie miała.
W ziemniaczanych medalionach proponuję ukryć w środku niespodziankę w postaci koziego sera i karmelizowanej cebuli z rozmarynem.
Ziemniaczane kotlety z kozim serem i karmelizowaną cebulą
- 300 g puree ziemniaczanego
- jajko
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Panierka:
- pokruszone płatki kukurydziane
- bułka tarta
- jajko
- masło klarowane do smażenia
Farsz:
- rolada z koziego sera
- 2 czerwone cebule
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
- łyżeczka masła klarowanego
- Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle klarowanym z posiekanym rozmarynem. Dodajemy miód i ocet balsamiczny, przyprawiamy, krótko karmelizujemy.
- Puree ziemniaczane łączymy z roztrzepanym jajkiem, mąką ziemniaczaną, solą i pieprzem.
- Masę dzielimy na 3 części.
- Każdą z nich rozpłaszczamy na okrągły placek, na środku kładziemy plaster koziej rolady i łyżkę karmelizowanej cebuli. Wierzch przykrywamy pozostałą masą ziemniaczaną, delikatnie rozpłaszczamy tworząc kotleta.
- Kotlety obtaczamy w bułce tartej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, następnie moczymy w jajku i jeszcze raz panierujemy.
- Tak przygotowanie ziemniaczane medaliony podsmażamy na maśle klarowanym po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
- Podajemy na ciepło np. z żurawiną.