Zielony kokotajl odchudzający rukola&ananas&kiwi
Bogactwo antyoksydantów, solidna dawka błonnika, witamin i aminokwasów, a specjalnie dla serca bezcenny chlorofil i żywe enzymy. To wszystko w jednym koktajlu.
Mądrze dobrane składniki koktajlu pozbawią nasz organizm toksyn, a przy okazji dostarczą nowych smaków i zapachów.
W dzisiejszym koktajlu dostawcą chlorofilu jest rukola. Sałata o orzechowo-pikantnym smaku, o liściach w kształcie przypominających liście mlecza. Nie przepadam za bardzo ostrym jak dla mnie smakiem rukoli. Jednak ze względu na jej nieocenione walory zdrowotne próbuję włączyć ją do diety. W zestawie z ananasem i kiwi smak rukoli mocno łagodnieje. Jeśli również nie przepadasz za rukolą daj jej szansę - w tym zestawie może ją polubisz!
Na pewno warto wykorzystać rukolę w kuchni. Niepozorne zielone listki pod względem zawartości żelaza i wapnia przewyższają tradycyjną sałatę. Rukola wszechstronnie wspiera procesy trawienne: wzmaga wytwarzanie żółci, zapobiega otyłości, leczy nieżyty i wrzody żołądka. Zawarty w niej cynk przyczynia się do wzmocnienia układu immunologicznego, zaś aminokwasy (odpowiedzialne za ostry smak) działają antywirusowo i oczyszczają z toksyn.
Składniki:
2 garście rukoli
1/4 ananasa
2 kiwi
1 małe jabłko
1 mała pomarańcza
1 banan - opcjonalnie
1 płaska łyżeczka młodego jęczmienia - opcjonalnie
kawałek imbiru
1 łyżeczka oleju lnianego
Wykonanie:
- rukolę dokładnie wypłukać i odwirować w suszarce do sałaty
- owoce obrać i pokroić na mniejsze cząstki. W zastępstwie banana zwiększ porcję jabłka lub dodaj gruszkę
- wszystkie składniki zmiksować. W razie potrzeby dolać więcej wody
Uwagi: Rukola podczas uprawy jest traktowana środkami chemicznymi. Przed spożyciem należy sałatę dokładnie umyć, a najlepiej przez kilka minut moczyć w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego lub soku z cytryny.