Zielony keks z żurawiną i białą czekoladą

Zdjęcie - Zielony keks z żurawiną i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielony keks z żurawiną i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielony keks z żurawiną i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielony keks z żurawiną i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielony keks z żurawiną i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielony keks z żurawiną i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielony keks z żurawiną i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielony keks z żurawiną i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielony keks z żurawiną i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielony keks z żurawiną i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielony keks z żurawiną i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielony keks z żurawiną i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielony keks z żurawiną i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 250 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 100 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 100 g białej czekolady
  • 75 g oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie

Rozmrożony szpinak odciśnij z nadmiaru płynu. Czekoladę posiekaj niezbyt drobno.

Piekarnik rozgrzej do 180 ºC.


Za pomocą miksera ubij lekko jajka z cukrem. Następnie dodaj olej i szpinak. Zmiksuj krótko.Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj za pomocą łopatki. Na koniec dodaj żurawinę i posiekaną czekoladę.


Wyłóż do natłuszczonej keksówki o długości około 25 cm. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 50-55 min. lub do "suchego patyczka". Ciasto ostudź i udekoruj wg uznania lukrem lub polewą.


Porada:

Jeśli nie masz świeżych lub mrożonych owoców żurawiny, możesz upiec ten keks z wiśniami bez pestek. Kwaśny smak wiśni równie dobrze komponuje się z tym ciastem.



Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Przepisy z tych kategorii

Syrop z sosny na miodzie

Syrop z sosny na miodzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Sałatka brokułowa z jajkami i szynką
2

Sałatka brokułowa z jajkami i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem

Frittata z łodygą brokułu i cz…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Sałatka z grillowaną cukinią i fetą
1

Sałatka z grillowaną cukinią i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pesto wegańskie

Pesto wegańskie

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Naleśniki z twarożkowo-ziołowym nadzieniem
2

Naleśniki z twarożkowo-ziołowy…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Chlebek bananowy (banana bread)

Chlebek bananowy (banana bread…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Ciasto drożdżowe mojej babci

Ciasto drożdżowe mojej babci

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto jogurtowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
1

Ciasto jogurtowe z rabarbarem,…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Cappuccino z cytrynową pianką

Cappuccino z cytrynową pianką

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasto karmelek
4

Ciasto karmelek

ilovebake ilovebake
I Love Bake