Zielony chłodnik z awokado

Zielony chłodnik z awokado

Zdjęcie - Zielony chłodnik z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli komuś znudził się klasyczny chłodnik z botwinką (w co wątpię, bo to najlepsza zupa na świecie – przepis znajdziecie TU), zapraszam na zieloną odmianę!

Zdjęcie - Zielony chłodnik z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miska chłodnika z awokado to samo zdrowie, oprócz wspomnianego awokado, znajdziecie w nim ogórek, trochę świeżej mięty, a nawet szczyptę chili i kuminu, wszystko daje wspaniały, orzeźwiający efekt!

Zdjęcie - Zielony chłodnik z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji przygotujecie dwie miski obłędnie pysznego chłodnika  z awokado :)

Zdjęcie - Zielony chłodnik z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • awokado - 1 szt, koniecznie dojrzałe i miękkie
  • ogórek długi - 1/2 szt
  • czosnek - 1/2 ząbka
  • dymka - 1 szt cebulki ze szczypiorem
  • koper - 1 łyżka posiekanego
  • mięta - 2 listki
  • maślanka - ok. 1,5 szklanki
  • kumin - duża szczypta
  • sok z limonki - do smaku
  • chili - do smaku (użyłam sosu sriracha)
  • sól - do smaku
  • ogórek, rzodkiewka, szczypior - posiekane, do podania
Przygotowanie:

Wszystkie składniki chłodnika (awokado obrane ze skórki, bez pestki, ogórek, zioła, czosnek i maślankę) zmiksuj na gładką zupę. Rozpocznij od dodania szklanki maślanki, jeśli zupa okaże się zbyt gęsta- dolej więcej płynu.

Chłodnik dopraw do smaku sokiem z limonki, chili/srirachą, kuminem, solą (sól i sok z cytryny jest konieczny- awokado jest dość mdłe, musimy podbić jego smak).

Gotową zupę przed podaniem schłódź w lodówce, przed podaniem ułóż na wierchu drobno pokrojony ogórek i rzodkiewkę, dodaj koperek/szczypior, skrop oliwą- opcjonalnie.

Kategorie przepisów