Zielone, szpinakowe... cupcakes. Z kremem cytrynowym :)

Zielone, szpinakowe... cupcakes. Z kremem cytrynowym :)

Dwa lata temu z powodzeniem eksperymentowałam ze słodkim, szpinakowym ciastem :) Tym razem wpadłam na pomysł wykorzystania szpinaku do słodkich cupcakes. Pomysł spodobał mi się z jeszcze jednego powodu: ostatnio zrobiłam niezbyt udane ciasto (na które przepis oczywiście się nie pojawi :P ), po którym zostało mi sporo kremu bardzo zbliżonego do lemon curd. Cupcakes pozwoliły mi nie tylko na szalony eksperyment ze szpinakiem, ale również na zużycie nadwyżki pysznego, cytrynowego kremu :)
Z efektu jestem baaardzo zadowolona :) Cupcakes nie tylko mają wiosenny, 100% naturalny kolor, lecz również bardzo fajnie smakują. Zapewniam, że szpinak w ogóle nie jest wyczuwalny! Nawet mój Połówek, który do szpinaku ma stosunek wybitnie sceptyczny, wcinał jedną babeczkę za drugą ;)

Z podanej ilości składników wyszło mi 18 sztuk :)

Zdjęcie - Zielone, szpinakowe... cupcakes. Z kremem cytrynowym :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SZPINAKOWE CUPCAKES Z CYTRYNOWYM KREMEM
ciasto:
150g mąki pszennej,
70g mąki ziemniaczanej,
1 czubata łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku),
200g miękkiego masła,
200g cukru,
2 jajka,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody,
100g mrożonego, siekanego szpinaku

krem:
250g serka mascarpone,
250g lemon curdu (przepis tutaj),
3 łyżki cukru pudru

dekoracja:
3 łyżki posiekanych pistacji


Szpinak rozmrozić i za pomocą blendera rozdrobnić jeszcze bardziej – tak, aby w miarę możliwości powstała jednolita, zielona papka.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i budyniem. Jajka roztrzepać w kubeczku.
Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo wlewać jajka. Następnie partiami dodawać mąkę i szpinak. Miksować jeszcze przez chwilę, aż masa będzie gładka i puszysta.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i łyżką nakładać do nich ciasto – do ¾ wysokości foremek.
Piec w 180 stopniach przez 25 minut, wyjąć i zostawić do ostudzenia.

W czasie, gdy babeczki się pieką, przygotować krem: serek mascarpone zmiksować razem z lemon curd i cukrem pudrem. Krem włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.

Gdy babeczki już ostygną, za pomocą szprycy udekorować je kremem i posypać pistacjami.


(przepis własny)


Zdjęcie - Zielone, szpinakowe... cupcakes. Z kremem cytrynowym :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zielone, szpinakowe... cupcakes. Z kremem cytrynowym :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów