Zielone szpecle (spätzle) jarmużowe

Zdjęcie - Zielone szpecle (spätzle) jarmużowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Szpecle to nic innego jak proste, niemieckie kluski kładzione, szczególnie popularne w kuchni bawarskiej i tyrolskiej.
Są mięciutkie i bardzo smaczne, nie ukrywam to mój absolutny faworyt kuchni niemieckiej.
Są idealnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych, do zup lub do serwowania jako samodzielne danie.
Lubię kolorowe makarony i wykorzystuję do ich barwienia sezonowe warzywa. Kolorowe kluseczki dzięki dodatkom mają nie tylko więcej walorów zdrowotnych, ale i cieszą oko.
Podstawowy przepis na szpecle znajdziesz na blogu - tutaj. Dzisiaj zapraszam na zielone szpecle z dodatkiem liści jarmużu.

Składniki na 4 porcje:


Zdjęcie - Zielone szpecle (spätzle) jarmużowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 250 g mąki
2 jajka
120 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
szczypta gałki muszkatałowej
40-50 g liści jarmużu (2 duże liście)

Przygotowanie:
  • liście jarmużu pozbawić grubych nerwów środkowych, następnie zmiksować z wodą i olejem
  • zmiksowany jarmuż wymieszać z pozostałymi składnikami na gładką masę bez grudek. Ciasto będzie dość gęste
  • ciasto przeciskać wprost do gotującej się wody przez specjalną foremkę lub odkrawać nożem po kawałku z deseczki
  • gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiać łyżką cedzakową
  • podawać z ulubionymi dodatkami. Moje wylądąwały w rosole
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Zielone szpecle (spätzle) jarmużowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Placuszki z cukinii gyros
1

Placuszki z cukinii gyros

napiecyku napiecyku
napiecyku

Łazanki z cukinią i pieczarkami
2

Łazanki z cukinią i pieczarkam…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią
1

Meksykańskie ciasto czekoladow…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wegetariańskie kotlety z cukinii
2

Wegetariańskie kotlety z cukin…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Pomidorowa ze świeżych pomidorów
2

Pomidorowa ze świeżych pomidor…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych
2

Surówka z kapusty pekińskiej i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanka makaronowa z ajvarem, kiełbasą i oliwkami
1

Zapiekanka makaronowa z ajvare…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Leczo z cukinią
1

Leczo z cukinią

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Makaron w sosie serowym ze szpinakiem
1

Makaron w sosie serowym ze szp…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Knedle z brzoskwiniami

Knedle z brzoskwiniami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Krem z pomidorów dojrzewających na słońcu
1

Krem z pomidorów dojrzewającyc…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pęczak z soczewicą, fasolką szparagową i fetą
1

Pęczak z soczewicą, fasolką sz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy