Zielone szparagi z jajkiem w koszulce, szynką i parmezanem
Kiedy pytałam Was kilka dni temu (na FB), jaki przepis mam przygotować, zdecydowana większość postawiła na szparagi. Nie mogłam więc się sprzeciwić i z wielką przyjemnością sięgnęłam po pęczek, tych zielonych.
Usmażyłam je na patelni grillowej, podałam z usmażoną na chrupko szynką, wiórkami twardego sera i świeżo mielonym pieprzem. Choć najważniejszym elementem dania było chyba jajko w koszulce, którego płynne żółtko oblało całość gęstym, pysznym sosem…
Zielone szparagi z jajkiem w koszulce, szynką i parmezanem Składniki- szparagi zielone - 1 pęczek
- jajko - 2 szt
- szynka szwardzwaldzka - 4 plastry
- parmezan - kilkanaście dużych wiórków
- oliwa - 1 łyżka
- ocet winny - 1 łyża
- sól, pieprz - do smaku
Szparagi pozbaw twardych, zdrewniałych końcówek. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż na niej szparagi (te grubsze możesz przeciąć wzdłuż na 2 części), posól je i popieprz, smaż na małym ogniu przez ok. 10 minut. Skrop oliwą, przenieś na talerz.
W tym samym czasie podsmaż na chrupko pokrojoną w ok. 1 cm paski szynkę.
W garnuszku zagotuj wodę z dodatkiem octu. Jajko wbij do małej miseczki i gdy woda już zawrze delikatnie (z jak najmniejszej wysokości) wlej do wrzątku. Lekko zamieszaj, żeby jajko nie przywarło do dna i gotuj ok. 3 minut.
Na szparagach połóż jajko, posyp wiórkami sera i szynką. Oprósz całość grubo mielonym pieprzem, możesz też skropić oliwą. Podawaj od razu (same lub na grzance).