Zielone szparagi i jogurtowy dip z czosnkiem niedźwiedzim
Nareszcie są! Zielone szparagi, moje ulubione. Kuszą swoim smakiem i niebywale prostym sposobem przygotowania.
Zielonych szpargów nawet nie trzeba obierać, odłamujemy tylko zdrewniałe końcówki.
Nie będę przekonywać, że warto je jeść tylko zapraszam na smakowity wiosenny obiad - zielone szparagi z młodymi ziemniaczkami, sadzonym jajkiem i przepysznym dipem jogurtowym z czosnkiem niedźwiedzim.
Dip na bazie jogurtu doprawiony miodem i musztardą z posiekanymi listkami czosnku niedźwiedziego jest rewelacyjny, do tego bardzo fit. Nie ma porówniania z kalorycznym, szparagowym klasykiem, sosem holenderskim. Zapraszam na szparagowa ucztę!
Składniki:
500 g zielonych szparagów
sól, pieprz
1 łyżka masła klarowanego
100 ml białego wina
Składniki na dip jogurtowy:
200 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
listki czosnku niedźwiedziego
Wykonanie:
- jogurt wymieszać z musztardą, miodem, solą i pieprzem. Na koniec wmieszać umyte, wysuszone i posiekane listki czosnku niedźwiedziego (ogonki oderwać). Odstawić do schłodzenia
- szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i osuszyć na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzać masło, ułożyć szparagi, oprószyć solą i pieprzem, następnie podsmażyć przez kilka minut. Podlać białym winem, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem około 8 minut
- w międzyczasie ugotować ziemniaki i przygotować jajka sadzone
- podawać szparagi z dipem jogurtowym, młodymi ziemniaczkami i sadzonym jajkiem