Zielome smoothie z czerwonego grapefruita i jarmużu

Zielome smoothie z czerwonego grapefruita i jarmużu
Zdjęcie - Zielome smoothie z czerwonego grapefruita i jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na dobry start w Nowy Rok zielony koktajl z czerwonym grapefruitem w roli głównej.

Wszystkim czytelnikom życzę, by Nowy 2016 Rok obfitował tylko w szczęśliwe chwile i przyniósł Wam wiele radości, miłości i zdrowia!

Przez długie lata niedoceniany grapefruit przegrywał z innymi cytrusami: pomarańczą, mandarynką czy cytryną, teraz grapefruit tryumfuje.
Grapefruity są niskokaloryczne (w 100 g mają 50 kcal), a do tego przyspieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów i oczyszczają organizm - dzięki czemu opóźniają proces starzenia i poprawiają urodę. Bezkonkurencyjna pod tym względem jest biała wewnętrzna skórka, czyli albedo. Nie warto więc pedantycznie oczyszczać z niej owoców, lepiej polubić jej lekko gorzkawy smak, szczególnie w czasie trwania diety oczyszczającej.
Grapefruity mają niski indeks glikemiczny (IG=20), a do tego dzięki zawartości pektyn obniżają poziom glukozy we krwi, są więc owocami wskazanymi dla cukrzyków.
Drugim nowym skladnikiem koktaju jest czerwony banan. Kupiłam wiedziona ciekawością jak smakuje. Jest nie tylko dużo smaczniejszy od wszechobecnego żółtego krewniaka, ale też dużo zdrowszy. Kremowy miąższ czerwonego bananaj jest mniej mączysty i ma wyjątkowo aksamitną konsystencję. Szkoda, że tak rzadko bywa na sklepowych półkach.
Jarmużu nie trzeba nikomu przedstawiać, na dobre zagościł w naszym menu, a imbir o silnym działaniu rozgrzewającym, termogenicznym i przeciwzapalnym powinien być składnikiem każdego zimowego koktajlu.

Składniki na 2 porcje:
Zdjęcie - Zielome smoothie z czerwonego grapefruita i jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami1 czerwony grapefruit
1 jabłko
1 czerwony banan
1-2 liście jarmużu
plasterek imbiru
niecała szklanka wody mineralnej

Wykonanie:
  • na dno blendera wlać niecałą szklanke wody mineralnej
  • obrać jabłko i banana, następnie pokroić na mniejsze cząstki. Umyć, usunąć grubą łydygę z jarmużu i pokroić liść w paski
  • grapefruita obrać z grubej wierzchniej skóry i pokroić na mniejsze kawałki, następnie dorzucić do blendera, bądź z pomiędzy białych błonek wyciąć pojedyńcze fileciki grapefruita i dołożyć do zmiksowania. Operację najlepiej przeprowadzić nad kielichem blendera, by zebrać wyciekający sok. Na koniec dołożyć kawałek obranego imbiru
  • zmiksować do pożądanej konsystencji i wypić zaraz po przygotowaniu
NA ZDROWIE!

Zdjęcie - Zielome smoothie z czerwonego grapefruita i jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów