Zeppole włoskie pączusie z ricottą
Zeppole to włoskie pączusie z ricottą. Szybkość ich wykonania dziś przemówiła do mnie. I choć ricotty nie lubię i obiecałam sobie, że WIĘCEJ jej nie kupię, to zrobiłam wyjątek! I jest to jedyna forma akceptacji tego sera może dlatego, że dominującym smakiem w tych pączusiach jest skórka cytrynowa.
opakowanie sera ricotta
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka a połówki cytryny
220 gram mąki (w tym 50 gram semoliny)
2 łyżki cukru trzcinowego
3/4 litra oleju do smażenia
Mąkę przesiać przez sito.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać ze sobą na jednolite ciasto. Rozgrzać olej. Za pomocą dłoni wyciskać małe kulki wielkości piłeczki pingpongowej i od razu delikatnie wkładać na gorący olej. Smażyć na złoto.
Odsączyć na papierowym ręczniku.
Lekko posypałam cukrem pudrem trzcinowym, ale najlepsze są obtaczane w cukrze kokosowym.