ŻEBERKA Z KORONY

ŻEBERKA Z KORONY
Korona to centrum handlowe we Wrocławiu - w galerii z restauracjami znajduje się "chińczyk" - taki trochę zeuropeizowany. Na początku swojej działalności mieli naprawdę smaczne jedzenie, potem to dość mocno się zepsuło (myślę, że to kwestia kucharza) - teraz jak jest, trudno mi powiedzieć - kilka razy się spaliłam i darowaliśmy sobie ten punkt. Za dobrych czasów kupowaliśmy 3-4 różne jedzonka na wynos i w domy mieliśmy mix potraw. Wybieraliśmy różne rzeczy, ale zawsze zamawiane były żeberka - te moje są właśnie takie... Proporcje są dla czterech osób na dwa dni (świetnie też nadają się na imprezę).
Zdjęcie - ŻEBERKA Z KORONY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura

SKŁADNIKI:
  • 1, 5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka keczupu
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
  • pół główki czosnku
  • 1/4 szklanki alkoholu (ja daję nalewkę pigwową na spirytusie własnej roboty)
  • 5-6 gwiazdek anyżu
  • 1/4 szklanki sosu słodko-ostrego
  • można dodać trochę świeżych ziół (rozmaryn, mięta)
Opłukać i osuszyć mięso, pokroić na porcje. Czosnek i imbir obrać. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, imbir zetrzeć na tarce. W dużym naczyniu połączyć wszystkie składniki, włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Odstawić do marynowania najlepiej na całą noc.

Żeberka przełożyć do dużego garnka (jak największa średnica), zalać marynatą i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso jest "prawie gotowe" zwiększyć ogień i zredukować płyn - powinien utworzyć się sos.

Żeberka podawać z ryżem i np. surówką ze świeżej kapusty.

Kategorie przepisów