Zdrowy mazurek z kremem daktylowym i śliwkowym
Coraz więcej jest przepisów na zdrowe ciasta. Ja pokazuję Wam zdrowego mazurka. Ale to ciasto warto robić cały rok.
300 gram mąki orkiszowej ekologicznej lub owsianej Bio Planet
180 gram masła lub innego tłuszczu zimnego
1 łyżka nasion babki jajowatej Bio Planet
100 gram miodu lub 3 łyżki ksylitolu
3 żółtka lub 2 łyżki lodowatej wody
owoc granatu (opcjonalnie)
Mąkę orkiszową wysypać na stolnicę. Następnie przesiekać z tłuszczem miodem/ksylitolem /, nasionami babki jajowatej i żółtkami lub wlać lodowatą wodę. Zagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto. Piec w 180˚C około 20 minut.
Wypełnienie:
150 gram śliwek kalifornijskich
2 kieliszki wódki*
200 gram daktyli Bio Planet
migdały posiekane w słupki
Śliwki i daktyle namocz w osobnych garnkach we wrzącej wodzie ok 20 minut.
Odcedź i zblendowuj dodając do każdego po kieliszeku wódki.
Jeśli mazurek mają jeść dzieci zamiast wódki wlej sok np. jabłkowy *.
Na dno wypieczonego mazurka rozsmarować warstwę śliwkową, potem daktylową. Wierzch dekorować uprażonymi słupkami migdałów.
Z jednej połówki granatu wycisnąć sok i odparować. Kiedy będzie gęsty syrop polać wierzch mazurka. Będzie go niewiele ale można użyć melasy z granatu. Udekorować owocem granatu.