Zdrowe śniadanie z piekarnika, czyli truskawki zapiekane z płatkami owsianymi i amarantusem!
Zamrożone owoce próbuję wykorzystywać na wszystkie możliwe sposoby. Jednym z nich jest to śniadanie, ale myślę, że również pasuje na deser lub na podwieczorek. Z migdałami, kokosem i pestkami. Oczywiście bez cukru, chociaż przed podaniem można nim posypać lub polać miodem.
Truskawki zapiekane z płatkami owsianymi i amarantusem
/ilość - trochę więcej niż naczynie na zdjęciu/
około 3 szklanki truskawek
kruszonka:
5 łyżki płatków owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki płatków migdałów
5 łyżek amarantusa
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
miód/cukier trzcinowy do podania
Jeżeli używamy truskawek mrożonych, to je rozmrozić.
Wszystkie suche składniki "kruszonki" wymieszać. Dodać mleko i miękkie masło. Masę rozetrzeć między palcami. Truskawki umieścić w naczyniu, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (aż kruszonka będzie miała złoty kolor).
Posypać cukrem lub polać miodem.
Smacznego!