Zdrowe placuszki owsiane z bananem
Płatki owsiane są źródłem błonnika, witamin z grupy B i minerałów tj. magnez i żelazo. Owsianka, zajmuje trzecie miejsce w rankingu na najzdrowsze pokarmy świata. Ma niewiele kalorii i dużą wartość odżywczą, dlatego jest uwielbiana przez sportowców i osoby dbające o zdrowie.
Placuszki owsiane zrobisz szybko, z kilku łatwo dostępnych składników. Są smaczne, zdrowe i sycące. Podaj je z ulubionymi owocami i syropem owocowym lub klonowym ?
Składniki / 2 porcje
- 110 g płatków owsianych
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 łyżka naturalnego miodu ( rzepakowy lub klonowy )
- 1 słodki banan
- 2 małe jajka
- olej do smażenia
Do podania
- syrop klonowy lub owocowy
- ulubione owoce
Do pojemnika blendera daj płatki owsiane, jajka, jogurt, miód i pokrojonego na kawałki banana.
Wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Odstaw na kilka minut do napęcznienia. Gotowa masa, powinna mieć konsystencję budyniu.
Na patelni z grubym dnem, rozgrzej niewielką ilość oleju. Nakładaj porcję masy na trzy małe placki. Placki smaż na niewielkim ogniu z każdej strony, na złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego ?