Zdrowe ciasto z jabłkami bez glutenu

Zdrowe ciasto z jabłkami bez glutenu

Bardzo dobre ciasto bez glutenu, z małą ilością cukru i tłuszczu. Jeżeli Twoje jabłka są bardzo słodkie, możesz zmniejszyć  ilość cukru. Z pewnością wiele osób polubi ten przepis, i często będzie do niego wracać.

Jabłka pokroiłam w dużą kostkę i uprażyłam na patelni, z dodatkiem cynamonu i mielonych goździków. Biszkoptowe blaty, są pieczone razem z jabłkami, w rezultacie powstanie bardzo delikatne ciasto, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia 🙂

Zdjęcie - Zdrowe ciasto z jabłkami bez glutenu - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zdrowe ciasto z jabłkami bez glutenu:

foremka 24 x 24 cm.

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1/3 szklanka cukru
  • 1/4 szklanka oleju
  • 5 – 6 sztuk jabłek
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu z goździkami ( może być sam cynamon )
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Jak upiec zdrowe ciasto z jabłkami bez glutenu?

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Jabłka obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na większą kostkę. Pokrojone jabłka daj na patelnię, przykryj pokrywką i praż na małym ogniu, do czasu, kiedy zaczną się rozpadać. Część jabłek, może zostać w kawałkach. Na koniec dodaj cynamon z goździkami, pomieszaj.

Białka ubij z cukrem na gęstą pianę, dodaj stopniowo żółtka i nadal ubijaj na większych obrotach, na gęsty i puszysty krem.

Dodaj olej, pomieszaj i dosyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejsz obroty miksera do minimum, pomieszaj składniki krótko, tylko do połączenia.

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Dno foremki, wyłóż papierem do pieczenia, boki natomiast posmaruj tłuszczem.

Połowę ciasta przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię. Daj ciasto do piekarnika, zapiekaj do czasu, kiedy góra lekko się zetnie ( około 10 – 15 minut ). Teraz rozłóż jabłka na podpieczonym spodzie, wyrównaj powierzchnię. Na wierzch przełóż drugą połowę ciasta, ponownie wyrównaj powierzchnię.

Daj ciasto do piekarnika, na około 30 minut. Wierzch ciasta, powinien się mocno zarumienić. Gotowe ciasto, zostaw do przestudzenia. Można podać z bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem wg. uznania.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Zdrowe ciasto z jabłkami bez glutenu - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zdrowe ciasto z jabłkami bez glutenu - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów