Zdrowe babeczki czekoladowe z mąki gryczanej

Zdrowe babeczki czekoladowe z mąki gryczanej

Muffinki  popularne w Wielkiej Brytanii, Kanadzie i USA, u nas z roku na rok zyskują rzesze fanów . Wcale mnie to nie dziwi, ponieważ to bardzo udany produkt. Babeczki mają nieskończenie wiele smaków, od słodkich po wytrawne, mają wygodną formę, można je po prostu wrzucić do plecaka, czy śniadaniówki. Znając podstawowe proporcje, można eksperymentować dodając ulubione płatki zbożowe, orzechy, owoce, warzywa. Tym razem upiekłam mocno czekoladowe babeczki z mąki gryczanej, sprawdzą się na zdrowe, drugie śniadanie dla dzieci, lub na słodki prezent dla przyjaciół. Bardzo polecam 🙂

Zdjęcie - Zdrowe babeczki czekoladowe z mąki gryczanej - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na babeczki czekoladowe z mąki gryczanej:

12 sztuk

  • 140 g masła + 50 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej jasnej
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru 
  • 1/2 szkl. maślanki w temperaturze pokojowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jak zrobić babeczki czekoladowe z mąki gryczanej?

Masło i czekoladę rozpuszczam na małym ogniu, dodaję kakao, wszystko dokładnie mieszam. Czekoladę chwilę trzymam na małym ogniu i odstawiam do przestudzenia. Do miski daję jajka i cukier, składniki ubijam trzepaczką, dodaję przestudzoną czekoladę, maślankę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszam łyżką. Foremkę na muffinki wykładam papilotkami. Masą napełniam papilotki. Babeczki daję do lekko nagrzanego piekarnika, piekę 20 min w temp. 180 stopni. Gotowe babeczki odstawiam do schłodzenia. Udanych wypieków 🙂

Zdjęcie - Zdrowe babeczki czekoladowe z mąki gryczanej - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów