Zawijaniec drożdżowy z masłem pietruszkowym

Zawijaniec drożdżowy z masłem pietruszkowym

Tak zasmakowałam w nadziewanych zawijańcach, że poszłam dalej i upiekłam coś takiego. Tym razem, do środka dałam masło pietruszkowe. Ciasto zwinęłam jak roladę, następnie  rozcięłam wzdłuż na dwie połowy i zwinęłam prawie jak warkocz.  Kiedy ciasto urosło a masło rozpuściło się w czasie pieczenia powstał ciekawy efekt w przekroju. Ciasto wyszło pulchne i mięciutkie, do tego jeszcze pięknie pachniało pietruszką. Inspirację zaplatania znalazłam na jednym z amerykańskich blogów, niestety nie zapisałam jego  nazwy.

Zdjęcie - Zawijaniec drożdżowy z masłem pietruszkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g mąki

Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny mleka zrobić zaczyn. Gdy podrośnie dodać mąkę, sól, resztę mleka, jajka. Wymieszać składniki i dodać rozpuszczone, gorące masło. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Składniki na masło pietruszkowe:

  • 200 g miękkiego masła
  • 2 pęczki pietruszki
  • sól do smaku

Pietruszkę rozdrobnić blenderem. Zmiksować razem z miękkim masłem, doprawić odrobiną soli.

Gdy ciasto jest już wyrośnięte rozwałkować  koło. Posmarować masłem pietruszkowym zostawiając 1 cm margines. Zwinąć jak roladę. Przekroić wzdłuż i zawinąć na przemian, podwijając końcówki. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy keksowej i odstawić do wyrośnięcia. Forma powinna wypełnić się po brzegi. Posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 min.

Smacznego:)

Kategorie przepisów