Zapiekanki z pieczarkami z Sienkiewicza
Zapiekanki z pieczarkami z Sienkiewicza. Z ulicy Sienkiewicza w Kielcach. Tam w latach 80-tych na nawiększej ulicy tzw. Sienkiewce był jeden z piewszych fast foodów, który sprzedawał zapiekanki z pieczarkami. Pyszne, gorące prosto z pieca. Jeszcze, w tamtych czasach nie było chyba ketchupu. Więc te są wypasione bo z ketchupem i to pikantnym;)
Ciasto:
na 8 sztuk
400 gram mąki ( chlebowej pszennej lub orkiszowej)
6 g drożdży suchych
szklanka wody
łyżeczka soli i cukru
2 łyżki oleju
Nadzienie:
400 g pieczarek
cebula
2 łyżki oleju
pieprz ziołowy 1/2-1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Przygotowanie:
W wodzie rozpuszczamy drożdze. Zagniatamy ciasto z podanych składników ok. 8 minut. W razie potrzeby dolać wody lub podsypać mąką. Ciasto ma być luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1i 1/2 godz pod przykryciem.
Pieczraki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Rozgrzewamy olej i dusimy pieczarki z cebulą doprawione pieprzem ziołowym i solą. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 małych kawałków lub 4 wieksze i formujemy kuleczki. Każdą rozwałkowujemy w podłużny kształt, a na wierzch kładziemy łyyżką porcję pieczarek. Pieczemy w 190 stopniach C 20-25 minut. Jemy gorące.