Zapiekanki z pieczarkami z Sienkiewicza

Zapiekanki z pieczarkami z Sienkiewicza


Zdjęcie - Zapiekanki z pieczarkami z Sienkiewicza - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZapiekanki z pieczarkami z Sienkiewicza. Z ulicy Sienkiewicza w Kielcach. Tam w latach 80-tych na nawiększej ulicy tzw. Sienkiewce był jeden z piewszych fast foodów, który sprzedawał zapiekanki z pieczarkami. Pyszne, gorące prosto z pieca. Jeszcze, w tamtych czasach nie było chyba ketchupu. Więc te są wypasione bo z ketchupem i to pikantnym;)

Ciasto:

na 8 sztuk

400 gram mąki ( chlebowej pszennej lub orkiszowej)

6 g drożdży suchych

szklanka wody

łyżeczka soli i cukru

2 łyżki oleju

Nadzienie:

400 g pieczarek

cebula

2 łyżki oleju

pieprz ziołowy 1/2-1 łyżeczka

sól 1 łyżeczka


Przygotowanie:

W wodzie rozpuszczamy drożdze. Zagniatamy ciasto z podanych składników ok. 8 minut. W razie potrzeby dolać wody lub podsypać mąką. Ciasto ma być luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1i 1/2 godz pod przykryciem.

Pieczraki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Rozgrzewamy olej i dusimy pieczarki z cebulą doprawione pieprzem ziołowym i solą. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 małych kawałków lub 4 wieksze i formujemy kuleczki. Każdą rozwałkowujemy w podłużny kształt, a na wierzch kładziemy łyyżką porcję pieczarek. Pieczemy w 190 stopniach C 20-25 minut. Jemy gorące.


Zdjęcie - Zapiekanki z pieczarkami z Sienkiewicza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów