Zapiekanki pomidorowo – czosnkowe z pesto

Zapiekanki pomidorowo – czosnkowe z pesto
Zdjęcie - Zapiekanki pomidorowo – czosnkowe z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka pesto z bazylii
  • 50g mozzarelli
  • 6-7 kromek pieczywa
  • olej Kujawski tłoczony na zimno dynia
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ksylitolu lub cukru
  • 1/2 łyżeczki oregano
Zdjęcie - Zapiekanki pomidorowo – czosnkowe z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Pomidory kroimy i podsmażamy na odrobinie tłuszczu z przyprawami. Po chwili dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę razem smażymy.

Tak przygotowany sos wykładamy na kawałki pieczywa, na każdy kawałek dajemy też mozzarellę i odrobine pesto. Grzanki wkładamy do piekarnika na około 10 minut 180 stopni.

Gotowe grzanki przed jedzeniem polewamy odrobiną oleju z pestek dyni.

Kategorie przepisów