Zapiekanka ziemniaczana z rybą

Zapiekanka ziemniaczana z rybą

Są takie dania obiadowe, które z miejsca zwalają z nóg i są takie bardziej, powiedziałabym, zwyczajne. Zapiekanka ziemniaczana z papryką, pieczarkami i rybą jest jak dla mnie właśnie taka zwyczajna. Dobra, ale myślę, że można ją udoskonalić. Tylko brakuje mi pomysłu, jak 😉 😉 😉

Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z rybą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z rybą:

  • 600 g filetów z dorsza
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów (polecam Mutti)
  • 1 cytryna
  • 2 kromki chleba tostowego
  • kilka kropli tabasco
  • oregano
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa

 

Jak przygotować zapiekankę ziemniaczana z rybą?

Rybę kroimy w grubą kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy przez około 15-20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

Cebulę kroimy w piórka.

Paprykę kroimy w grubą kostkę.

Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu. Następnie dokładamy paprykę i smażymy dalej, do miękkości papryki. Wlewamy polpę pomidorową i dusimy na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut. Doprawiamy oregano, szczyptą cukru, solą, pieprzem oraz odrobiną tabasco. Zawartość patelni łączymy z podgotowanymi ziemniakami oraz surową rybą, mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.

Chleb tostowy kruszymy w rozdrabniaczu. Przygotowanymi okruchami posypujemy wierzch zapiekanki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.

Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z rybą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z rybą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z rybą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów