Zapiekanka z makaronem, brokułem i tuńczykiem
Zapiekanka z makaronem, brokułem i tuńczykiem
150g makaronu, np. świderki
1 brokuł
1 puszka tuńczyka
garść świeżej bazylii
kilka plasterków sera gruyere
beszamel:
1,5 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki masła
1/3 łyżeczki czosnku w proszku
sól morska
pieprz czarny
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Brokuł umyć i również odgotować. Zrobić beszamel. Rozpuścić na patelni masło, dodać mąkę. Wymieszać bardzo dokładnie. Wlać mleko. Zmniejszyć ogień i cały czas energicznie mieszać do uzyskania gęstego sosu. Dodać czosnek, sól i pierz. Można doprawić według swoich upodobań. W naczyniu ułożyć makaron, brokuł podzielony na różyczki, tuńczyk. Posypać listkami bazylii. Położyć plasterki sera porwane na mniejsze kawałki. Zalać beszamelem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut (beszamel powinien być delikatnie brązowy). Wyjąć i pozostawić na około 10 minut, aby zapiekanka "zastygła".
Smacznego!