Zapiekanka z gnocchi, mięsem mielonym i warzywami
Witajcie :-) Piątek w końcu, ja czekam na ochłodzenie, odliczam już dni, bo u mnie ciągle gorąco. W nocy nie bardzo da się spać w dzień człowiek umęczony już tą duchotą. No mamy dość :-(
Mam dziś dla Was przepis na zapiekankę, trochę posprzątałam lodówkę :-) W zapiekance znajdziecie gnocchi z suszonymi pomidorami (kupiłam takie w Biedronce, pyszne polecam), nie chciało mi się robić, miałam troszkę fasolki szparagowej, trochę mielonego mięsa, cukinię i czerwoną paprykę. W lodówce zawsze mam startą mozzarellę, w szafce znalazłam kukurydzę z chili i miałam jeszcze pomidorki. Tak też wyszła pyszna zapiekanka :-) Polecam, miłego piątku życzę :-)
Składniki:
- 1 opakowanie gnocchi (u mnie z suszonymi pomidorami)
- 1/2 cukinii
- 1 czerwona papryka
- 300-400 g mięsa mielonego z indyka
- fasolka szparagowa
- 1 mała puszka kukurydzy z chili
- pomidorki koktajlowe
- sól
- pieprz
- suszone pomidorowy z bazylią i chili
- oliwa
1. Gnocchi ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Fasolkę umyłam, obcięłam końcówki również ugotowałam. Cukinię i paprykę pokroiłam. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Na spód naczynia dałam troszkę oliwy, dosłownie tyle, żeby natłuścić. Wrzuciłam pokrojoną paprykę i cukinię. Następnie dałam mięso mielone, oprószyłam solą i pieprzem. Na mięso dałam kukurydzę z chilli, kolejna była ugotowana fasolka i gnocchi. Pomiędzy gnocchi powtykałam połówki pomidorków koktajlowych, całość posypałam suszonymi pomidorami z bazylią i chili serem mozzarella.
3. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Smacznego :-)