Zapiekanka z fetą i pomidorami

Zapiekanka z fetą i pomidorami

Kolejna propozycja na mało pracochłonne danie mające służyć za obiad. :-) Bardzo je lubimy, bo połączenie fety, pomidorów i dziugasa to zawsze będzie dla nas strzał w dziesiątkę. :-) Przepis znalazłam w książce Piotra Kucharskiego poświęconej, co prawda, pieczeniu chlebów. :-))
Zdjęcie - Zapiekanka z fetą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

400g fety

100g dziugasa lub parmezanu l. innego podobnego sera

świeże oregano

80 g bułki tartej, najlepiej grubo tartej

suszone zioła, u mnie czubrica

2 -3 puszki 400g pomidorów

ocet balsamico

sos sojowy

chilli, u mnie łyżka jalapeno z puszki

sól,

pieprz

2 -3 ząbki czosnku

olej

Na oleju podsmażam posiekane ząbki czosnku. Następnie dodaję chilli w kawałkach i pomidory, doprawiam balsamico, sosem sojowym, pieprzem i ew. solą (uwaga sery w zapiekance są super słone). Sos duszę przez ok. 20 minut. Pod koniec wsypuję do niego listki oregano.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypuję fetę połamaną na kawałki. Zalewam ją sosem pomidorowym. Posypuję bułką tartą wymieszaną z czubricą i drobno startym dziugasem. Piekę przez ok. 20 minut.

Kategorie przepisów