Zapiekanka z bakłażanów
Nie ukrywam, że nie jestem wielką fanką bakłażanów, jednak gdy ostatnio spróbowałam tej zapiekanki u mojej babci byłam w niebie. Powtórzyłam ją następnego dnia, ale tłustą śmietanę (wybór babci) zastąpiłam bałkańskim jogurtem, żeby potrawa była mniej kaloryczna. Nie zraźcie się, bo to jedno z dań z kategorii "brzydkie, ale pyszne";)
Zapiekanka z bakłażanów (żaroodporne naczynie 30 x 20cm)
- 3 bakłażany
- 80g szynki serrano (ew. szwarcwaldzkiej)
- 680g jogurtu bałkańskiego
- 90g koncentratu pomidorowego
- pieprz
- kilka kropel tabasco
- 3 ząbki czosnku
- 50g parmezanu
Bakłażany pokrój wzdłuż w ok. 1cm plastry. Na blacie wyłóż papierowy ręcznik. Posól bakłażany z dwóch stron i połóż na papierowym ręczniku. Przykryj kolejną warstwą ręcznika. Zostaw na pół godziny, aby puściły sok.
Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj naczynie masłem.Ułóż dolną warstwę bakłażanów, tak aby nachodziły na siebie i nie było przerw. Na bakłażany nałóż szynkę serrano. Ułóż kolejną warstwę bakłażanów. W misce pomieszaj ze sobą jogurt, koncentrat, pieprz, tabasco i wyciśnięte ząbki czosnku. Wylej jogurtową masę na bakłażany, tak aby pokrywała je w całości. Całość posyp tartym parmezanem. Piecz przez około 40 minut.
Śliwka