Zapiekanka pasterska z wołowiną i warzywami
Składniki
- 1 kg mielonej wołowiny
- 1 kg ziemniaków
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 250 ml czerwonego wina
- 125 ml bulionu
- 200 g marchwi
- 200 g cebuli
- 200 g papryki
- 100 g startego parmezanu
- 100 g masła
- 100 g selera naciowego (2 łodygi)
- 80 g melasy
- 60 ml syropu klonowego lub miodu
- 60 ml octu winnego
- 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz