Zapiekanka pasterska z wołowiną i warzywami

Zapiekanka pasterska z wołowiną i warzywami
Zdjęcie - Zapiekanka pasterska z wołowiną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka pasterska z wołowiną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka pasterska z wołowiną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka pasterska z wołowiną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka pasterska z wołowiną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka pasterska z wołowiną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka pasterska z wołowiną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka pasterska z wołowiną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka pasterska z wołowiną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka pasterska z wołowiną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml czerwonego wina
  • 125 ml bulionu
  • 200 g marchwi
  • 200 g cebuli
  • 200 g papryki
  • 100 g startego parmezanu
  • 100 g masła
  • 100 g selera naciowego (2 łodygi)
  • 80 g melasy
  • 60 ml syropu klonowego lub miodu
  • 60 ml octu winnego
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Gotujemy ziemniaki do miękkości. Jeszcze gorące dokładnie rozgniatamy z masłem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.


W rondlu rozgrzewamy olej Kujawski, dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Do rondla dokładamy mięso, mielone papryki, gorczycę, ziele angielskie, tymianek i mieszamy delikatnie podsmażając przyprawy. Dolewamy wino i ocet, po czym redukujemy do momentu odparowania alkoholu.


Dodajemy miód, melasę, bulion, sos Worcestershire i przecier pomidorowy. Gotujemy przez 15 min., aż zawartość patelni zgęstnieje. Paprykę, seler oraz marchewkę kroimy w średniej wielkości kostkę i dorzucamy do sosu.


Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

Sos z rondla przekładamy do żaroodpornego naczynia o pojemności ok. 1.5 l. Przykrywamy całość purée ziemniaczanym, posypujemy startym parmezanem i wstawiamy do piekarnika na 40-50 min. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, gdy purée zacznie się rumienić.


Porada:

Aby pierzynka z purée ładnie wyglądała, można je nałożyć przy użyciu rękawa cukierniczego.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów