Zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką

Początkowo w planach miałam tortille, ale że skleroza nie boli, tylko trzeba się nachodzić, to miałam w perspektywie powrót do sklepu. Górę wzięło lenistwo i zamiast tortilli powstała zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką. Kaczka w tym zestawie wzięła się zupełnie przypadkowo, zostało trochę jej pieczonego mięsa - za mało na 2 osoby, w sam raz, gdy towarzyszy innym składnikom. Można też wykorzystać inne pieczone mięso, np. kurczaka lub wieprzowinę.

Zdjęcie - zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką - Eksperyment Sobotni: wyją... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką - składniki:

  • 3/4 szklanki nieugotowanego brązowego ryżu lub 2 szklanki ugotowanego,
  • 1 cebula,
  • 1 zielona papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 szklanka mięsa pieczonej kaczki,
  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1 szklanka tartego sera,
  • 1 pęczek zielonej cebulki

zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką - przepis

Ugotuj ryż. Pokrój drobno mięso kaczki lub porwij na kawałki 2 widelcami. Posiekaj drobno cebulę, paprykę i czosnek. Podduś je na oleju przez 5 minut. Przełóż je do dużej miski, do której dodaj pozostałe składniki oprócz sera żółtego, z którego dodaj jedynie 1/4 szklanki i zielonej cebulki. Całość wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania. Wyrównaj powierzchnię i posyp ją pozostałym serem. Piecz 20-30 minut w 180 st.C, aż ser się zacznie rumienić. Gotową zapiekankę posyp posiekaną zieloną cebulką.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy