Zapiekanka makaronowa z jarmużem

Zapiekanka makaronowa z jarmużem

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zapiekanka makaronowa z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydawać by się mogło, że faszerowanie makaronu na zapiekankę to żmudna praca i obiad zdecydowanie nie z kategorii „fast food”. Fakt, zajmuje to kilka (ale dosłownie kilka!) minut, a potem tylko do piekarnika i reszta robi się sama!

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zapiekanka makaronowa z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Duże makaronowe muszle (conchiglioni) nadziałam farszem z jarmużu i delikatnej ricotty, całość zalałam beszamelem i hop, do pieca! Na wierzchu kilka zapieczonych pomidorów koktajlowych, które dodają trochę kwaskowatego smaku do tej mlecznej palety.

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zapiekanka makaronowa z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zapiekanka makaronowa z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli nie macie/nie lubicie jarmużu, możecie użyć szpinaku, też świetnie się tu sprawdzi.

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zapiekanka makaronowa z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 3 porcje.

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zapiekanka makaronowa z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj posiekany jarmuż (bez twardych części), dolej 1/4 szklankę wody, przykryj i duś, aż stanie się miękki. Ostudź.

Na tę samą patelnię włóż masło, roztop. Dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej mleko i zagotuj (ciągle mieszając, najlepiej trzepaczką-rózgą), aż powstanie gładki sos. Dopraw go do smaku.

Ricottę połącz z przestudzonym jarmużem, dodaj parmezan, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

Makaron ugotuj na półtwardo ok. 7 minut, w osolonej wodzie. Przelej zimną wodą.

Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Do każdej makaronowej muszli włóż łyżeczkę nadzienia z ricotty.

Muszle układaj blisko siebie w naczyniu do zapiekania. Ułożony makaron zalej sosem beszamelowym (sos powinien pokryć makaron), na wierzchu ułóż pomidory.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 40 minut. Podawaj na ciepło.

Kategorie przepisów