Zapiekanka makaronowa z jarmużem
Wydawać by się mogło, że faszerowanie makaronu na zapiekankę to żmudna praca i obiad zdecydowanie nie z kategorii „fast food”. Fakt, zajmuje to kilka (ale dosłownie kilka!) minut, a potem tylko do piekarnika i reszta robi się sama!
Duże makaronowe muszle (conchiglioni) nadziałam farszem z jarmużu i delikatnej ricotty, całość zalałam beszamelem i hop, do pieca! Na wierzchu kilka zapieczonych pomidorów koktajlowych, które dodają trochę kwaskowatego smaku do tej mlecznej palety.
Jeśli nie macie/nie lubicie jarmużu, możecie użyć szpinaku, też świetnie się tu sprawdzi.
Proporcje na ok. 3 porcje.
Składniki- makaron - 400 g, duże muszle - conchiglioni
- ricotta - 250 g
- parmezan - 4 łyżki, świeżo tarty
- gałka muszkatołowa - 1/8 łyżeczki
- cebula - 1 szt
- jarmuż - 250 g, świeży
- olej - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- pomidory koktajlowe - 2 kiście
- sos beszamelowy
- masło - 3 łyżki
- mąka pszenna - 2 łyżki
- mleko - ok. 1,5- 2 szklanek
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa - 1 łyżka
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj posiekany jarmuż (bez twardych części), dolej 1/4 szklankę wody, przykryj i duś, aż stanie się miękki. Ostudź.
Na tę samą patelnię włóż masło, roztop. Dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej mleko i zagotuj (ciągle mieszając, najlepiej trzepaczką-rózgą), aż powstanie gładki sos. Dopraw go do smaku.
Ricottę połącz z przestudzonym jarmużem, dodaj parmezan, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Makaron ugotuj na półtwardo ok. 7 minut, w osolonej wodzie. Przelej zimną wodą.
Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Do każdej makaronowej muszli włóż łyżeczkę nadzienia z ricotty.
Muszle układaj blisko siebie w naczyniu do zapiekania. Ułożony makaron zalej sosem beszamelowym (sos powinien pokryć makaron), na wierzchu ułóż pomidory.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 40 minut. Podawaj na ciepło.