Serowe knedle ze śliwkami

Serowe knedle ze śliwkami

Ogólnie nie jestem wielkim fanem słodkich obiadów – zdecydowanie wolę te na wytrawnie. Jednakże dla knedli ze śliwkami robię wyjątek. Chociaż raz w sezonie na te owoce muszę je zrobić. Tradycyjnie w większości polskich domów knedle przygotowuje się z ciasta na bazie ziemniaków, jednakże moja Babcia najczęściej robi je z twarogu i właśnie te smakują nam najbardziej. W tych kartoflanych zawsze wyczuwałem smak ziemniaka, który nie do końca mi podchodził i jakoś kłócił mi się ze słodkimi owocami. Dlatego dzisiaj postanowiłem podzielić się z Wami domowym przepisem na serowe knedle ze śliwkami według babcinej receptury.

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i dużo szybsze od klasycznych knedli, bo nie musimy gotować, a następnie studzić ziemniaków. Wystarczy połączyć zmielony tłusty twaróg z mąką i jajkami do uzyskania gładkiej masy. Dużo tutaj zależy od jakości sera białego. Najlepszy będzie ten w kawałku. Jeśli jednak nie macie możliwości lub nie chce się Wam go mielić, to można użyć dobrego twarogu w wiaderku, ale musi mieć on zwartą konsystencję – inaczej do ciasta będzie trzeba dodać dużo mąki i knedle wyjdą twarde po ugotowaniu.

Serowe knedle z tego przepisu można przygotować nie tylko ze śliwkami. Świetnie sprawdzą się tutaj również morele, czy truskawki. W moim domu obowiązkowo podaje się je z okrasą z masła i bułki tartej, ale świetnie smakują również z kleksem kwaśnej śmietany i odrobiną mielonego cynamonu. Jeśli należycie do grona miłośników obiadów na słodko, to koniecznie musicie ich spróbować. Te serowe knedle ze śliwkami są naprawdę pyszne i stanowią świetną alternatywę dla ziemniaczanych. ?

Zdjęcie - Serowe knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Serowe knedle ze śliwkami Wydrukuj przepis Ilość porcji: 18-20 sztuk Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 20 minut 20 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI
  • 500 g tłustego twarogu (może być również dobry twaróg z wiaderka)
  • ok. 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 18-20 śliwek, najlepiej węgierek
  • ok. 10 łyżeczek cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE
  1. Twaróg zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Przełóż go do miski.
  2. Do twarogu dodaj mąkę, wsyp sól i wbij jajka. Składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i się nie kleić. Jeżeli ciężko odchodzi od dłoni, dodaj nieco więcej mąki (jej ilość zależy od wilgotności twarogu). Z ciasta uformuj kulę i wstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie wydryluj śliwki.
  3. Ze schłodzonego ciasta odrywaj kulki nieco większe od orzecha włoskiego, spłaszcz je w dłoniach, formując spory placuszek i umieść na środku dwie połówki śliwek, posyp połową łyżeczki cukru i otocz ciastem, formując kule. Układaj je na blacie lub stolnicy podsypanej mąką.
  4. Knedle gotuj partiami (po ok. 6-8 sztuk) w lekko osolonym wrzątku przez ok. 5-6 minut od wypłynięcia.
  5. Na patelni roztop masło i dodaj bułkę tartą. Podsmaż ją do złotego koloru, a następnie polej nią ugotowane knedle.
Zdjęcie - Serowe knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów