Zapiekane truskawki z sosem truskawkowym
Roasted strawberries with strawberry sauce.
Składniki. 20dag truskawek, 1 łyżeczka cukru pudru, 100g sera ricotta, 100ml śmietany kwaśnej, 2 jajka, 1 łyżka mąki kukurydzianej, sól
Sos. 20dag truskawek, 1 łyżka aceto balsamico-krem, 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
Wykonanie. Oczyszczone truskawki pokroić w ćwiartki i posypać cukrem pudrem. Pozostałe składniki zmiksować na puszystą masę. Do 4 ramekinów nałożyć truskawki i zalać masą. Wstawić do żaroodpornego naczynia, wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości ramekinów i zapiekać około 20minut.Próba patyczka. Sos-truskawki zmiksować i wymieszać z kremowym octem balsamicznym i pieprzem.
Zapieczone truskawki podać z sosem truskawkowym.