Zapiekane naleśniki z farszem bolognese

Zapiekane naleśniki z farszem bolognese

Zdjęcie - Zapiekane naleśniki z farszem bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapiekane naleśniki z farszem bolognese są pyszne i sycące. Sprawdzą się idealnie na obiad albo kolację.

Przy okazji można zobaczyć, jak wygląda nowa butelka oleju Kujawski! Jest dużo smuklejsza, przez co dużo wygodniej się jej używa, a do tego nowy korek pomaga bez problemu w dozowaniu olejem małym lub dużym strumieniem.

A teraz lecimy z przepisem na 5 naleśników 🙂

Składniki na zapiekane naleśniki z farszem bolognese:

Ciasto na naleśniki:

  • 200 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 70 g mąki orkiszowej jasnej typ 620-730
  • 10 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Farsz do naleśników:

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 10 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 cebula
  • 150 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • chilli
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu

Dodatkowo:

  • kulka mozzarelli

Zdjęcie - Zapiekane naleśniki z farszem bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJak zrobić zapiekane naleśniki z farszem bolognese?

Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki:

  •  jajka, olej rzepakowy, przyprawy i mleko mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko, mieszamy i odstawiamy ciasto na kilka minut. Ponownie mieszamy i smażymy naleśniki.

Teraz pora na farsz:

  • rozgrzewamy olej Kujawski na patelni. Cebulę siekamy i podsmażamy z chilli i solą. Następnie dodajemy bazylię i czosnek – chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy i podsmażamy z resztą przypraw. Dodajemy passatę i koncentrat i podsmażamy, aż woda wyparuje. 

Powstałym farszem nadziewamy usmażone naleśniki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bierzemy kulkę mozzarelli – ser rozdrabniamy i układamy na zwiniętych naleśnikach. Po wierzchu posypujemy jeszcze ulubionymi przyprawami.

Naleśniki z farszem bolognese wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów