Zapiekane naleśniki z farszem bolognese

Zapiekane naleśniki z farszem bolognese są pyszne i sycące. Sprawdzą się idealnie na obiad albo kolację.
Przy okazji można zobaczyć, jak wygląda nowa butelka oleju Kujawski! Jest dużo smuklejsza, przez co dużo wygodniej się jej używa, a do tego nowy korek pomaga bez problemu w dozowaniu olejem małym lub dużym strumieniem.
A teraz lecimy z przepisem na 5 naleśników 🙂
Składniki na zapiekane naleśniki z farszem bolognese:
Ciasto na naleśniki:
- 200 ml mleka
- 2 duże jajka
- 70 g mąki orkiszowej jasnej typ 620-730
- 10 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Farsz do naleśników:
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka
- 10 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 cebula
- 150 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól
- chilli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1/2 łyżeczki ksylitolu
Dodatkowo:
- kulka mozzarelli
Jak zrobić zapiekane naleśniki z farszem bolognese?
Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki:
- jajka, olej rzepakowy, przyprawy i mleko mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko, mieszamy i odstawiamy ciasto na kilka minut. Ponownie mieszamy i smażymy naleśniki.
Teraz pora na farsz:
- rozgrzewamy olej Kujawski na patelni. Cebulę siekamy i podsmażamy z chilli i solą. Następnie dodajemy bazylię i czosnek – chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy i podsmażamy z resztą przypraw. Dodajemy passatę i koncentrat i podsmażamy, aż woda wyparuje.
Powstałym farszem nadziewamy usmażone naleśniki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bierzemy kulkę mozzarelli – ser rozdrabniamy i układamy na zwiniętych naleśnikach. Po wierzchu posypujemy jeszcze ulubionymi przyprawami.
Naleśniki z farszem bolognese wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: średnio trudne