Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i chorizo
Nie da się ukryć, że połączenie sosu pomidorowego, sera i ciasta drożdżowego, to coś, co lubią niemalże wszyscy. W końcu to z tych składników powstaje najlepsze danie na świecie, którego sądzę, że nikomu nie trzeba przedstawiać. Poza oczywiście pizzą to również fajna baza wielu smakowitych przekąsek, które można z powodzeniem przygotować na przykład na imprezę. Jedną z moich ulubionych są małe zakręcone pizzerki, które można podać w formie finger-foodu. Ich podstawą jest proste ciasto drożdżowe, które dość cienko rozwałkowuję, smaruję sosem pomidorowym, posypuję serem i zwijam jak roladę, a następnie kroję na części.
Pomysłów na takie zakręcone pizzerki są oczywiście setki i można je upiec z ulubionymi dodatkami, które akurat macie pod ręką, więc potraktujcie ten przepis wyłącznie jako inspirację. Ja bardzo lubię wrzucić do środka podsmażone w kostkę chorizo, które nadaje im pikanterii i dodaje elementu chrupkości. Do zestawu świetnie też pasują suszone pomidory albo oliwki. Tak naprawdę możecie je zrobić ze wszystkim na, co macie tylko ochotę. ? Mam nadzieję, że takie zakręcone pizzerki przydadzą Wam się jako inspiracja na imprezową przekąskę, w tym na nadchodzącego Sylwestra. ?
Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i chorizo
Ilość porcji: ok. 16 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut
SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml letniej wody
- 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów albo ok. 400 ml passaty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pieprz, sól
Dodatkowo:
- 200 g ulubionego sera żółtego, polecam cheddar lub już startą mozzarellę do pizzy
- 150 g chorizo
PRZYGOTOWANIE
Ciasto drożdżowe
- Ze świeżych drożdży przygotuj zaczyn, rozpuszczając je w letniej wodzie z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się wzburzą. Suche drożdże rozprowadź najpierw w wodzie.
- Gotowy zaczyn wlej do mąki, wymieszaj wraz z solą i zacznij wyrabiać ciasto, wlewając w po połączeniu się składników oliwę. Możesz się wspomóc mikserem z hakami do ciasta drożdżowego.
- Gotowe ciasto odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy
- Chorizo pokrój w kostkę, delikatnie podsmaż na suchej patelni i odłóż, zostawiając wytopiony tłuszcz.
- Cebulę oraz czosnek posiekaj i przysmaż na pozostałym tłuszczu na złoto (jeśli nie używasz chorizo, na patelnię wlej chlust oliwy).
- Następnie wlej krojone pomidory lup passatę i redukuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj przyprawy: suszone zioła oraz pieprz i sól do smaku.
Pieczenie pizzerek
- Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i rozwałkuj na spory prostokąt na podsypanym mąką blacie.
- Do ¾ wysokości posmaruj go sosem pomidorowym i posyp startym serem żółtym oraz kawałkami podsmażonego chorizo. Boki delikatnie złóż do środka, aby nadzienie nie wyleciało i całość zawiń jak roladę.
- Ciasto pokrój na plasterki o grubości ok. 1,5-2 cm i ułóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut.