Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i chorizo

Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i chorizo

Nie da się ukryć, że połączenie sosu pomidorowego, sera i ciasta drożdżowego, to coś, co lubią niemalże wszyscy. W końcu to z tych składników powstaje najlepsze danie na świecie, którego sądzę, że nikomu nie trzeba przedstawiać. Poza oczywiście pizzą to również fajna baza wielu smakowitych przekąsek, które można z powodzeniem przygotować na przykład na imprezę. Jedną z moich ulubionych są małe zakręcone pizzerki, które można podać w formie finger-foodu. Ich podstawą jest proste ciasto drożdżowe, które dość cienko rozwałkowuję, smaruję sosem pomidorowym, posypuję serem i zwijam jak roladę, a następnie kroję na części.

Pomysłów na takie zakręcone pizzerki są oczywiście setki i można je upiec z ulubionymi dodatkami, które akurat macie pod ręką, więc potraktujcie ten przepis wyłącznie jako inspirację. Ja bardzo lubię wrzucić do środka podsmażone w kostkę chorizo, które nadaje im pikanterii i dodaje elementu chrupkości. Do zestawu świetnie też pasują suszone pomidory albo oliwki. Tak naprawdę możecie je zrobić ze wszystkim na, co macie tylko ochotę. ? Mam nadzieję, że takie zakręcone pizzerki przydadzą Wam się jako inspiracja na imprezową przekąskę, w tym na nadchodzącego Sylwestra. ?

Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i chorizo Wydrukuj przepis Ilość porcji: ok. 16 sztuk Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowe:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka krojonych pomidorów albo ok. 400 ml passaty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pieprz, sól

Dodatkowo:

  • 200 g ulubionego sera żółtego, polecam cheddar lub już startą mozzarellę do pizzy
  • 150 g chorizo
PRZYGOTOWANIE

Ciasto drożdżowe

  1. Ze świeżych drożdży przygotuj zaczyn, rozpuszczając je w letniej wodzie z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się wzburzą. Suche drożdże rozprowadź najpierw w wodzie.
  2. Gotowy zaczyn wlej do mąki, wymieszaj wraz z solą i zacznij wyrabiać ciasto, wlewając w po połączeniu się składników oliwę. Możesz się wspomóc mikserem z hakami do ciasta drożdżowego.
  3. Gotowe ciasto odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy

  1. Chorizo pokrój w kostkę, delikatnie podsmaż na suchej patelni i odłóż, zostawiając wytopiony tłuszcz.
  2. Cebulę oraz czosnek posiekaj i przysmaż na pozostałym tłuszczu na złoto (jeśli nie używasz chorizo, na patelnię wlej chlust oliwy).
  3. Następnie wlej krojone pomidory lup passatę i redukuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj przyprawy: suszone zioła oraz pieprz i sól do smaku.

Pieczenie pizzerek

  1. Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i rozwałkuj na spory prostokąt na podsypanym mąką blacie.
  2. Do ¾ wysokości posmaruj go sosem pomidorowym i posyp startym serem żółtym oraz kawałkami podsmażonego chorizo. Boki delikatnie złóż do środka, aby nadzienie nie wyleciało i całość zawiń jak roladę.
  3. Ciasto pokrój na plasterki o grubości ok. 1,5-2 cm i ułóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy