Zakręcone ciasto drożdżowe z cynamonem i kakao

Zakręcone ciasto drożdżowe z cynamonem i kakao

Dla wielbicieli cynamonu i kakao, przygotowałam miękkie ciasto drożdżowe w formie zawijanki. Ciasto po przekrojeniu, tworzy apetyczny wzorek pachnący cynamonem. Dla osób, które mają trochę wprawy w pieczeniu chlebów i ciast drożdżowych, wykonanie nie powinno przysparzać problemów. Pyszny i aromatyczny śniadaniowy dodatek, do kubka gorącej kawy 🙂

Zdjęcie - Zakręcone ciasto drożdżowe z cynamonem i kakao - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zawijane ciasto drożdżowe z kakao i cynamonem
  • 7 g drożdży instant
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko ( dodatkowo 1 jajko do smarowania )
  • 1 pełna łyżka cukru
  • 1/3 szklanka letniego oleju roślinnego
  • około 500 g. mąki pszennej
Nadzienie
  • 4  łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka cynamonu
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 1 pełna łyżka masła

Olej delikatnie podgrzej.

Do letniego ( nie gorącego ) mleka daj drożdże i cukier, pomieszaj. Po chwili, dodaj 3 łyżki mąki, jajko i żółtko, ponownie pomieszaj rózgą kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce.

Kiedy zaczyn zacznie pracować ( urośnie ), stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zacznij wyrabiać ciasto. Do postrzępionej masy, dodaj letni olej. Wyrabiaj ciasto do czasu, kiedy będzie elastyczne i gładkie ( około 8 minut ). Mąkę dosypujemy stopniowo, tak, żeby składniki połączyły się z zwarte, ale niezbyt twarde ciasto.

Ciasto daj do naoliwionej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce, na około 50 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Masło rozpuść na małym ogniu.

Na posypanym mąką blacie, rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 1,5 cm. Rozpuszczonym masłem posmaruj ciasto i równomiernie posyp cukrem, cynamonem i kakao.

Zdjęcie - Zakręcone ciasto drożdżowe z cynamonem i kakao - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zakręcone ciasto drożdżowe z cynamonem i kakao - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto potnij w szerz na około 7 pasków. Paski można dodatkowo przeciąć na pół, na krótszych łatwiej się pracuje.

Przygotuj większą tortownicę, lub foremkę na tarty. Na środku foremki, zwiń pierwszy pasek na kształt ślimaka, pozostałe paski owijaj wokół niego. Brzegi pasków można zlepiać z ciastem. Gotową zawijankę posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 40 minut, do mocnego zrumienienia. Gotowe ciasto odstaw na kratkę do przestudzenia. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Zakręcone ciasto drożdżowe z cynamonem i kakao - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów