Zajączki z rzeżuchą i czarnuszką
Małymi krokami zbliża się Wielkanoc. Czas zatem pomyśleć o świątecznych przepisach, które idealnie sprawdzą się na wielkanocnym stole.
W tym roku proponuję upiec drożdżowe zawijaski przypominające kształtem zajączki. Do ciasta dodałam rzeżuchę oraz czarnuszkę, dzięki czemu nabrały ciekawego smaku. Będą idealnie pasowały do koszyczka i jako dodatek do pasztetu, czy sałatki.
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: min15
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 7 g
- letniej wody - 350 ml
- oliwy lub oleju roślinnego - 2 łyżki
- białko (wierzch) - 1 szt.
- rzeżuchy - 4 łyżki
- czarnuszki - 1 łyżeczka
Potrzebne narzędzia:
- misa
- ściereczka
- waga kuchenna
- pędzelek
Przepis:
1. Mąkę i drożdże wsypujemy do misy. Dodajemy świeżą rzeżuchę, czarnuszkę i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem 5 minut.
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w naoliwionej misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Ciasto odgazowujemy delikatnie uderzając pięścią, przekładamy na blat oprószony mąką, wałkujemy na spory prostokąt o grubości 0,5 cm. dzielimy na 8 podobnej wielkości pasków.
4. Z każdego paseczka odrywamy kawałek i robimy kulkę. Z reszty ciasto formujemy \\\"zajączki\\\" splatając na przemian dwa końce rulonu i tworząc \\\"uszka\\\". Z wierzchu dekorujemy zawijasa kulką robiąc \\\"ogonek\\\".
5. Tak uformowane bułeczki zostawiamy na blasze pod przykryciem na 30 minut.
6. Wyrośnięte zajączki smarujemy z wierzchu białkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Studzimy na kuchennej kratce.