Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami
Yachaejeon, czyli koreański naleśnik z warzywami to ostatnio mój ulubiony sposób na szybki lunch lub drugie śniadanie w trakcie zdalnej pracy z domu. Przygotowuje się go ekspresowo, nie wymaga żadnych fikuśnych składników, jest sycący i w dodatku wegański. Czy można chcieć czegoś więcej? ? Pod tą dość egzotyczną nazwą kryje się naprawdę prosty przepis. Yachae (kor. 야채) oznacza po prostu warzywa, zaś jeon (kor. 전) to po koreańsku placek lub naleśnik. Z połączenia tych dwóch słów powstaje proste i pyszne danie zwane właśnie yachaejeon (kor. 야채전).
Wersji tych warzywnych naleśników jest całe mnóstwo i tak naprawdę w każdym koreańskim domu przygotowuje się je nieco inaczej. Bazą jest zawsze proste ciasto z mąki, wody oraz soli, które można również doprawić pieprzem czy płatkami chili. W większości przepisów używa się mąki pszennej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby w wersji bezglutenowej użyć gryczanej lub ryżowej połączonej ze skrobią. Woda powinna być zimna, a najlepiej lodowata – wtedy naleśnik wychodzi najbardziej chrupiący, gdy smażymy go od razu na mocno rozgrzanym oleju. Kwestia dodatków, czyli warzyw jest całkowicie indywidualna, dlatego możecie wrzucić tam akurat te, które macie pod ręką i lubicie. W mojej wersji użyłem marchwi, białej i czerwonej kapusty, szczypiorku oraz cukinii. Świetnie sprawdzą się również bataty, pieczarki, grzyby shiitake, cebula, papryka, kiełki fasoli mung, czy dynia. Ważne jest to, aby warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, aby usmażyły się razem z naleśnikiem.
Przed podaniem yachaejeon tradycyjnie kroimy na kwadraty i zamaczamy w sosie sojowym wymieszanym z octem ryżowym, prażonym sezamem i płatkami gochugaru, ale można podejść do tego mniej klasycznie i przygotować inny sos, np. ponzu czy teriyaki. Takie naleśniki można również usmażyć w formie placków, jak np. nasze ziemniaczane. Jednakże to zajmuje trochę więcej czasu, więc pozostawiam to już Wam do decyzji. Gorąco polecam wypróbować. ?
Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami
Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 10 minut
SKŁADNIKI
Naleśniki:
- 1 por
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- duża garść poszatkowanej kapusty białej i czerwonej*
- pęczek szczypiorku
- ¾ szklanki mąki pszennej (ok. 120 g), można również użyć innej np. gryczanej lub ryżowej w proporcji 2:1 ze skrobią
- ¾ szklanki zimnej wody (ok. 180 ml)
- 1 łyżeczka płatków chili gochugaru (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli
- olej do smażenia, polecam sezamowy
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka prażonego sezamu
- 1 łyżeczka koreańskich płatków chili gochugaru
PRZYGOTOWANIE
Naleśnik
- Pora pokrój w cienkie plasterki (garść zielonej części możesz zostawić do dekoracji). Cukinię oraz obraną marchew pokrój na zapałki. Szczypiorek grubo posiekaj wraz z cebulkami.
- W misce przygotuj ciasto, łącząc mąkę z solą oraz wodą. Dodaj warzywa, płatki chili (jeśli używasz) i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozgrzej odrobinę oleju i nałóż połowę ciasta. Smaż na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut do zarumienienia, a następnie obróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Podobnie postąp z drugą porcją ciasta. Możesz również usmażyć jeden duży naleśnik na patelni o średnicy 30 cm.
- Gotowe naleśniki przełóż na talerze i pokrój na kwadraty. Możesz je udekorować dodatkowo pokrojonym porem i sezamem. Podawaj z sosem obok i zamaczaj w nim kawałki naleśnika.
Sos
- Wszystkie składniki na sos wymieszaj w miseczce i podaj obok.
UWAGI
*Do tej potrawy często kupuję miks poszatkowanej kapusty z marchewką. Wtedy przygotowanie naleśnika jest ekspresowe. Można również zastąpić innymi warzywami, np. papryką, batatami, czy pokrojonymi pieczarkami.
*Na podstawie przepisu Maangchi.