Wytrwana tarta z ricottą, kapustą i szczypiorkiem

Wytrwana tarta z ricottą, kapustą i szczypiorkiem

Jako nieodrodna córa polskiej ziemi, odczuwam od czasu do czasu potrzebę skonsumowania dobrze przyrządzonej kapusty:) Na szczęście udało mi się przekonać do tego warzywa mojego Kalabryjczyka i dzięki temu raz na jakiś czas porzucamy kuchnię włoską i delektujemy się razem polskimi łazankami z kapustą, kapuśniakiem, kapustą zapiekaną, gołąbkami... Co ciekawe, udało mi się też doprowadzić do ciekawego mariażu pomiędzy kuchnią polską a włoską, łącząc swojską kapustę z ricottą. Uważam, że to naprawdę smaczny duet. W tarcie prezentowanej poniżej kapustę i ricottę połączyłam ze szczypiorkiem, cukinią i cebulą, a całość doprawiłam pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz jest pyszny, zajada się nim nawet mój wybredny włoski mąż:) Przepis na kruche ciasto pochodzi natomiast nie z mojej głowy, lecz z książki „Bourke Street Bakery”, a znalazłam go na blogu Spicy Ice Cream. Nie wiem, może to tylko takie moje wrażenie, ale wydaje mi się, że dodanie octu do ciasta sprawia, iż staje się ono jeszcze bardziej kruche... Przepis zdecydowanie wart polecenia!


Zdjęcie - Wytrwana tarta z ricottą, kapustą i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
Na kruche ciasto (przepis z „Bourke Street Bakery”):
· 300 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę· 600 g mąki pszennej· 1 łyżeczka soli· 3 łyżeczki (15 ml) zimnego octu· 170 ml zimnej wody
Ocet wymieszać z wodą. Mąkę wymieszać z solą i pokrojonym masłem, dodać wodę i ocet, zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na dwie części i owinąć w folię spożywczą. Jedną część ciasta włożyć na conajmniej 2 godziny do lodówki (to ciasto wykorzystane zostanie do pieczenia), drugą część ciasta włożyć do zamrażalnika (to ciasto posłuży jako zapas, do wykorzystania przy innej okazji). Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wylepić nim jedną dużą formę na tartę lub kilka mniejszych foremek (ja skorzystałam z foremek, zdecydowałam się na tarteletki). Formę wylepioną ciastem wstawić ponownie do lodówki. Przygotować nadzienie.
Na nadzienie:
· 300 g sera ricotta· pół główki małej kapusty· 1 cukinia· pęczek szczypiorku· 1 mała cebula· kilka łyżek jogurtu naturalnego· kilka łyżek bułki tartej· gałka muszkatołowa· sól i pieprz
Kapustę poszatkować, ugotować, ostudzić. Cukinię pokroić na plasterki, ugotować, ostudzić. Cebulę i szczypiorek posiekać. Ricottę rozrobić jogurtem naturalnym dodać warzywa, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać bułkę tartą, wymieszać.Wyjąć z lodówki formę z ciastem (lub foremki), napełnić ją farszem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 200°C. Gotowe ciasto można przed podaniem posypać szczypiorkiem.Tarta świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno.


Zdjęcie - Wytrwana tarta z ricottą, kapustą i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów