Wołowina po burgundzku
Wołowina po burgundzku to klasyk, który trzeba choć raz w życiu spróbować. Do przygotowania i do podawania polecamy wyśmienite wina ze Stacji Winiarskiej Michałowice
Marynata:
- 2 ząbki czosnku – rozgniecione
- 1 świeże liście laurowe
- 1 marchewki, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w mniejsze kawałki
- 1 duża cebula, obrane i zakwaterowani
- 250 ml czerwonego wina CABERNET SAUVIGNON
- 60 dag wołowiny – najlepiej karkówki,pokrojonej w 2-3 cm kostkę
Gulasz:
- 3 łyżki mąki mąki
- 15 dag boczku, pokroić w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę o boku 1 cm
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kawałki wielkości niecałego 1 cm
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 duża cebula, obrane i pokrojona w ósemki
- 2 świeże liście laurowe
- 1 pęczka świeżego tymianku
- Oliwa z oliwek
Połącz wszystkie składniki marynaty, włóż do niej mięso i wstaw do lodówki na całą noc. Nazajutrz wyciągnij mięso z marynaty (warzywa wyrzucić a marynatę zostaw) i osusz, wymieszaj z mąką i smaż (najlepiej partiami) w głębokim rondlu na oliwie z oliwek, aż mięso się zrumieni. Rondel zdeglazuj niedużą ilością marynaty. Przełóż mięso, wszystkie składniki gulaszu i to co zostało z deglasowania patelni do naczynia żaroodpornego albo jakiegoś garnka, który można włożyć do piekarnika, przykryj i włóż do piekarnika na 160 st C na jakieś 2,5h.