Wołowe roladki z marchewką, papryką i glazurą balsamiczną

Wołowe roladki z marchewką, papryką i glazurą balsamiczną
Zdjęcie - Wołowe roladki z marchewką, papryką i glazurą balsamiczną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowe roladki z marchewką, papryką i glazurą balsamiczną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowe roladki z marchewką, papryką i glazurą balsamiczną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowe roladki z marchewką, papryką i glazurą balsamiczną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowe roladki z marchewką, papryką i glazurą balsamiczną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowe roladki z marchewką, papryką i glazurą balsamiczną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowe roladki z marchewką, papryką i glazurą balsamiczną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowe roladki z marchewką, papryką i glazurą balsamiczną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowe roladki z marchewką, papryką i glazurą balsamiczną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 900 g polędwicy wołowej
  • 230 g czerwonej papryki
  • 140 g marchewki
  • 120 ml bulionu wołowego
  • 80 ml szklanki octu balsamicznego
  • 3 szalotki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 cebulki dymki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • olej Kujawski z ostrą papryką, czosnkiem i bazylią
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie

Z polędwicy wykrawamy steki o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy każdy plaster jak najcieniej, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem oraz skrapiamy sosem sojowym. Pozostawiamy w marynacie na ok. 30 min.


Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekane w piórka szalotki. Kiedy lekko się zrumienią, dolewamy ocet balsamiczny, bulion i dodajemy cukier. Całość gotujemy, aż sos się zredukuje, stanie się lekko klejący. Odstawiamy.


Marchew i paprykę kroimy w długie słupki. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski (ok. 2 łyżek) i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy ok. 10 min., żeby warzywa lekko zmiękły.


Na każdy plaster mięsa nakładamy porcję warzyw oraz długie części dymki, zwijamy. Jeśli jest potrzeba, spinamy roladki wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski (ok. 3 łyżki) i obsmażamy roladki ze wszystkich stron. 


Piekarnik nagrzewamy do 180°C. 

Obsmażone roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. Po wyjęciu smarujemy z wierzchu sosem balsamicznym.


Podajemy z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem i pozostałym sosem.



Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl 

Kategorie przepisów