Włoski rosół z kluseczkami „Straciatella”

Włoski rosół z kluseczkami „Straciatella”

Zdjęcie - Włoski rosół z kluseczkami „Straciatella” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mówi się, że miska gorącego rosołu to taka penicylina w płynie i z powodzeniem uleczyć może niejedno przeziębienie (a wiem, o czym mówię, bo właśnie tak doleczam z katarów całą rodzinę :)

Zdjęcie - Włoski rosół z kluseczkami „Straciatella” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie będę się tu rozpisywać o samym rosole. Wiadomo, dużo włoszczyzny, wołowina z kością, trochę drobiu, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy. Do tego mały ogień i kilka godzin powolnego gotowania. Oto cała tajemnica esencjonalnego, klarownego bulionu.

Zdjęcie - Włoski rosół z kluseczkami „Straciatella” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś skupić chciałabym się na niezwykle delikatnych kluseczkach  z włoskim rodowodem „straciatella”. To ledwie trzy składniki: jajko, świeżo utarty parmezan i mąką (czy raczej miałka semolina, ale rozumiem, że u nas może być o nią trudno). Masę wlewamy do lekko wrzącego bulionu i po minucie cieszymy się pysznym rosołem pełnym delikatnych kluseczek. Coś pysznego!

Zdjęcie - Włoski rosół z kluseczkami „Straciatella” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na kluseczki do ok. 3 litrów rosołu.

Składniki:
  • parmezan - 3 łyżki, świeżo starty
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • jajko - 2 szt
  • rosół, natka pietruszki - do podania
Przygotowanie:

W miseczce połącz utarty parmezan, mąkę i jajka na gładkie ciasto.

Rosół doprowadź do delikatnego wrzenia, wlej delikatnym strumieniem masę na kluseczki, zamieszaj.

Doprowadź rosół z kluseczkami do zagotowania i od razu wyłącz (kluseczki oddzielą się od płynu i bulion z powrotem stanie się klarowny).

Bulion podawaj ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Kategorie przepisów