Włoska zupa z kluseczkami z parmezanu
Lubię, kiedy w zupie pomidorowej jest dużo prawdziwego przecieru pomidorowego, najlepiej domowego, zaprawionego latem. Dobrze smakuje również, gęsta passata pomidorowa z kartonika, najlepsza z włoskich pomidorów. W prawie każdym włoskim domu pod koniec lata, przeciera się pomidory do garnka, krótko gotuje, pakuje do słoików i pasteryzuje.
Ale polecam również włoskie kluseczki z parmezanem, są dużo lepsze od tych, które znamy. Nie są “kluchowate”, są bardzo delikatne. Polecam kluski z parmezanem do zupy pomidorowej i do rosołu. Smacznego 🙂
Składniki na włoską zupę z kluseczkami z parmezanem- 1, 2 litra bulionu z włoszczyzny ( marchew, pietruszka, seler, por )
- 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka ziół prowansalskich
- 500 ml. gęstego przecieru pomidorowego ( zmiksowane pomidory z puszki, passata z kartonika lub domowa )
- świeżo posiekana pietruszka, bazylia
- oliwa
- 3 łyżki drobno startego parmezanu
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- duża szczypta startej gałki muszkatołowej i pieprzu
W większym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i zioła prowansalskie. Wszystko chwilę podgrzewaj, aż przyprawy zaczną pachnieć.
Dolej bulion i całość zagotuj. Dodaj przecier pomidorowy, całość gotuj na małym ogniu około 10 minut.
Do miseczki daj wszystkie składniki na kluski, całość dokładnie połącz za pomocą widelca, lub małej rózgi kuchennej. Powinno powstać ciasto, o konsystencji rzadszego budyniu.
Do gotującej zupy, stopniowo, małymi porcjami dodawaj ciasto. Rób to za pomocą widelca lub rózgi. Z ciasta utworzą się kluseczki, o podłużnym kształcie, które od razu wypłyną na powierzchnię. Zupę z kluseczkami, gotuj jeszcze około 2 minuty. Gotową zupę dopraw do smaku, dodaj odrobinę oliwy i zioła. Zupa gotowa !
Smacznego 🙂